Serbest Bölgelerde Ticaret Hacmi 13,3 Milyar Doları Aştı.Türkiye'nin üretim üslerinden olan serbest bölgeler, yılın ilk yarısında ülke ekonomisine 13 milyar 333 milyon dolarlık katkı sağladı. Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Haziran 2024 itibarıyla ülkede 19 serbest ticaret bölgesi bulunuyor.

Serbest Bölgelerde Ticaret Hacmi 13,3 Milyar Doları Aştı.

Türkiye’nin üretim üslerinden olan serbest bölgeler, yılın ilk yarısında ülke ekonomisine 13 milyar 333 milyon dolarlık katkı sağladı. Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Haziran 2024 itibarıyla ülkede 19 serbest ticaret bölgesi bulunuyor.

Yatırımcı ve Üreticilere Sağlanan Avantajlar

Bu bölgeler, yatırımcı ve üreticilere birçok avantaj ve teşviki bir arada sunuyor. İhracata ve yatırıma katkı sağlayan bu bölgeler, vergi avantajı, yerli ve yabancı pazarlara erişim, stratejik avantajlar, kar transferi, ucuz altyapı gibi imkanları barındırıyor.

İstihdama Katkı

Serbest bölgeler, istihdama da ciddi katkı sağlıyor. Haziran sonu itibarıyla bu bölgelerde 95 bin 600 kişi çalışıyor.

Geçmiş Yıllara Kıyasla Ticaret Hacmi

Serbest bölgelerde gerçekleştirilen toplam ticaret hacmi, 2023 yılında 30 milyar 867 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. 2022’de bu bölgelerin ticaret hacmi 32 milyar 823 milyon dolar seviyesindeydi. Ülkedeki toplam 19 serbest bölgenin bu yılın Ocak-Haziran dönemindeki ticaret hacmi ise 13 milyar 333 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Ticaret Hareketliliği

Bu yılın ilk yarısında bu bölgelerin ticaret hareketliliği şöyle oldu:

  • Yurt içinden bölgelere: 1 milyar 709 milyon dolar
  • Bölgelerden yurt içine: 5 milyar 970 milyon dolar
  • Yurt dışından bölgelere: 3 milyar 754 milyon dolar
  • Bölgelerden yurt dışına: 5 milyar 970 milyon dolar

Üretim ve Ticaret Sektörleri

Serbest bölgelerde yoğunluk yaşanan alanlar arasında hizmetler, yazılım, yat ve gemi inşası, gemi tamir ve bakımı, medikal aletler, otomotiv alt endüstrileri, hazır giyim, deri ve AR-GE faaliyetleri öne çıkıyor.