Küresel Piyasalar ECB’nin Faiz Kararına Odaklandı.
Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası’nın bu yıl faiz indirimine başlayacağı beklentilerinin güçlenmesiyle pozitif bir seyir izlenirken, gözler Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) alacağı faiz kararına çevrildi.
ABD’de Dezenflasyon Trendleri ve Fed Beklentileri
ABD’de açıklanan verilerin dezenflasyon trendinin tekrar rayına girdiği yönündeki görüşleri güçlendirmesi, Fed’in faiz indirimlerine yakın zamanda başlayacağı beklentilerini artırdı.
ABD Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), haziranda aylık bazda %0,1 azalırken, yıllık bazda %3 artışla piyasa beklentilerinin altında kaldı. TÜFE aylık bazda Mayıs 2020’den bu yana ilk kez düşüş kaydederken, yıllık enflasyon da son bir senenin en düşük seviyesine indi. Çekirdek enflasyon, yıllık bazda %3,3 ile Nisan 2021’den sonraki en düşük seviyeye inerken, ülkede ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı da 222 binle tahminlerin gerisinde kaldı.
ABD’de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise haziranda aylık bazda %0,2 ve yıllık bazda %2,6 artışla beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Fed Başkanı Jerome Powell, Bankanın yılın sonuna doğru faiz indirimine başlayabileceği yönündeki beklentileri güçlendirdi.
ECB ve Avrupa Piyasaları
Analistler, ECB’nin faiz kararının gelecek hafta piyasaların odağında bulunacağını belirterek, Bankanın para politikasında değişikliğe gitmesinin beklenmediğini ancak para politikasında gelecek döneme ilişkin belirsizliklerin devam ettiğini söyledi.
ECB Denetleme Kurulu Üyesi Elizabeth McCaul, Financial Times ile yaptığı söyleşide gölge bankacılık konusunda risklerin arttığı uyarısında bulundu. Portekiz Merkez Bankası Başkanı ve ECB Üyesi Mario Centeno da son enflasyon verilerinin güveni artırdığını ifade ederek, bu yıl birkaç faiz indirimi daha beklediğini belirtti.
ABD Borsaları ve Ekonomik Göstergeler
New York borsası, Fed’in eylülde faiz indirimine başlayacağına dair beklentilerin güçlü kalmasıyla bu hafta pozitif seyretti. Nasdaq Endeksi %0,24, Dow Jones Endeksi %1,58, S&P 500 Endeksi %0,86 artış kaydetti. Nvidia’nın hisseleri %2,70, Apple’ın hisseleri %1,85 değer kazanırken, Microsoft’un hisseleri %3, Alphabet’in hisseleri %2,70, Meta’nın hisseleri %7,60 değer kaybetti.
ABD’nin ikinci çeyrek bilançolarını açıklamaya başlayan büyük bankalarından JPMorgan Chase‘in net karı bu yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda %25 ve Citigroup’un net karı %10 arttı. Wells Fargo‘nun karı ise aynı dönemde %1 azaldı.
Avrupa Borsaları ve Ekonomik Veriler
Avrupa borsalarında pozitif bir seyir hakim oldu. Bölge genelinde ekonomik aktiviteye ilişkin karışık sinyaller geldi. Fransa’da genel seçimlerin ardından artan siyasi belirsizlik etkileri devam ederken, Moody’s Fransa’daki seçim sonuçlarının ülkenin kredi notu üzerinde olumsuz etki oluşturduğunu belirtti.
İngiltere’nin mayısta aylık bazda %0,4 büyümeyle beklentileri geride bırakması dikkati çekti. İngiltere’de sanayi üretimi ise aynı dönemde aylık %0,2 ve yıllık %0,4 artışla öngörülerin altında kaldı.
Asya Piyasaları ve Güney Kore
Asya piyasalarında Güney Kore hariç pozitif bir seyir izlendi. Japonya Merkez Bankası’nın tahvil alımını ne zaman ve ne kadar azaltacağına ilişkin haber akışı yatırımcıların odağında bulundu.
Güney Kore merkezli Samsung firmasındaki sendikalı çalışanların grevi nedeniyle şirketin hisseleri %3 değer kaybetti. Hyundai Motor‘un işçi sendikasıyla geçici bir ücret anlaşması yaparak grevi önlediğine yönelik haberlerin ardından firmanın hisse fiyatı %3,40 azaldı.
Türkiye Piyasaları ve Borsa İstanbul
Yurt içinde ise Borsa İstanbul’da BIST 100 Endeksi, haftayı %1,96 değer kazancıyla 11.064,85 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirdi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yurt içi swaplardaki düşüşün parasal aktarım mekanizmasını güçlendirdiğini belirtti. TCMB verilerine göre Mayıs 2024’te cari işlemler hesabı 1 milyar 235 milyon dolar açık verdi.