Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) Ağustos'ta Büyük Artış Gösterdi.Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) verilerini açıkladı.Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) Ağustos'ta Büyük Artış Gösterdi.

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) Ağustos’ta Büyük Artış Gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) verilerini açıkladı.Ağustos ayında YD-ÜFE, aylık bazda yüzde 1,95 artış göstererek dikkat çekici bir yükseliş kaydetti. Yıllık bazda ise bu artış, yüzde 59,24 olarak kaydedildi. Bu rakamlar, ekonomik açıdan önemli bir gelişmeyi işaret ediyor.

Ekonomiye dair son dakika gelişmelerinden anında haberdar olmak için TIKLA ÜCRETSİZ İNDİR.

Sanayi Sektöründe Büyük Değişimler

Sanayi sektörünün ayrıntılarına bakıldığında, madencilik ve taş ocakçılığında yıllık bazda yüzde 54,28, imalatta ise yüzde 59,33 artış görüldü. Bu sektörlerdeki büyüme oldukça etkileyici.

Ana Sanayi Gruplarında Gözle Görülür Değişiklikler

Ana sanayi gruplarının yıllık değişimlerine göre, ara malında yüzde 50,89, dayanıklı tüketim malında yüzde 65,91, dayanıksız tüketim malında yüzde 60,55, enerjide yüzde 44,19, sermaye malında ise yüzde 69,54 artış kaydedildi. Bu istatistikler, ekonominin farklı sektörlerindeki büyümeye işaret ediyor.

Aylık Değişimler de Önemli

Sanayi sektörünün aylık değişimlerine göre, madencilik ve taş ocakçılığında yüzde 2,17, imalatta ise yüzde 1,94 artış kaydedildi. Aylık bazdaki bu artışlar da dikkate değer.

Alt Sektörlerdeki Farklılıklar

YD-ÜFE’ye göre 12 alt sektör düşüş yaşarken, 13 alt sektörde artış görüldü. Basım ve kayıt hizmetleri yüzde 40,01, ana metaller yüzde 41,45, kok ve rafine petrol ürünleri ise yüzde 44,19 artış gösterdi. Buna karşılık, bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler yüzde 82,84, makine ve ekipmanlar yüzde 79,98, tütün ürünleri ise yüzde 75,89 ile en fazla artan alt sektörler oldu.

Aylık Bazda Alt Sektör Değişimleri

Aylık bazda ise 16 alt sektör düşerken, 9 alt sektörde artış görüldü. Basım ve kayıt hizmetleri yüzde 6,54, tütün ürünleri yüzde 4,11, kağıt ve kağıt ürünleri ise yüzde 0,94 oranında azaldı. Kok ve rafine petrol ürünleri yüzde 7,93, bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler yüzde 3,99, mobilya ise yüzde 3,61 artış gösterdi.

KARİYERBANKASİ.NET