Türkiye'nin ilk insanlı uzay görevinde kullanılacak deneyler belirlendi. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü, Cumhuriyetin 100. yılında gerçekleştirilecek olan bu önemli görev için Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nden getirilen mikroalgleri kullanmayı planlıyor.Türkiye'nin ilk insanlı uzay görevinde kullanılacak deneyler belirlendi. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü, Cumhuriyetin 100. yılında gerçekleştirilecek olan bu önemli görev için Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nden getirilen mikroalgleri kullanmayı planlıyor.

Türkiye’nin ilk insanlı uzay görevinde kullanılacak deneyler belirlendi. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü, Cumhuriyetin 100. yılında gerçekleştirilecek olan bu önemli görev için Ulusal Antarktika Bilim Seferi’nden getirilen mikroalgleri kullanmayı planlıyor.

ALGALSPACE PROJESİ

TUA ve TÜBİTAK’ın belirlediği deneyler arasında, YTÜ Kimya-Metalurji Fakültesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Didem Balkanlı Özçimen’in “ALGALSPACE” adlı projesi de yer alıyor. Bu proje kapsamında, Antarktika’dan getirilen örneklerden elde edilen mikroalglerin uzay koşullarında nasıl yetiştirileceği ve davranışlarının inceleneceği bir çalışma gerçekleştirilecek.

Prof. Dr. Özçimen, mikroalglerin Antarktika’da bulunan zorlu koşullarda nasıl davrandığını uzun yıllardır araştırdıklarını ve bu çalışmanın uzay koşullarında ve yer çekimsiz ortamda davranışlarını incelemeyi amaçladığını belirtti. Mikroalglerin gıda, ilaç, kozmetik ve enerji gibi birçok alanda kullanıldığını ve uzay misyonuna katkı sağlayabilecek potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Özçimen, bu çalışmanın Türkiye’nin uzay çalışmalarına önemli bir katkı sağlayacağını ifade etti.

Proje kapsamında mikroalgler farklı sistemler içinde yetiştirilecek ve uzay koşullarına maruz bırakılacak. Bu süreçte meydana gelen farklılıklar gözlemlenip kaydedilecek. Uzay misyonu tamamlandıktan sonra, mikroalg örnekleri üzerinde analizler gerçekleştirilecek. Bu çalışma, Türkiye’nin Antarktika bölgesindeki istasyonundan toplanan mikroalglerin uzayda deneneceği ilk çalışma olacak.

Prof. Dr. Özçimen, elde edilecek verilerin, literatüre ve gelecekteki uzay misyonlarında kullanılacak teknolojilere katkı sağlayacağını ve genç araştırmacılara ilham kaynağı olacağını belirtti. Ayrıca, projenin kutup mikroalglerinin uzayda üretim yöntemleri ve analizlerinin ılıman bölge mikroalgleriyle karşılaştırılması açısından da bir ilk olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Didem Balkanlı Özçimen, “Bu çalışmada elde edilecek veriler oldukça kıymetli olup mikroalglerin ileride gerçekleştirilecek uzun süreli uzay misyonlarında, özellikle gıda, enerji, çevre ve sağlık gibi birçok alanda kullanımı noktasında önem arz edecek. Ülkemizin ilk astronotu ile yapacağı uzay yolculuğunda bilimsel çalışmaların bir parçası olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Dünyamız ve ülkemiz için çalışıp üretmek çok güzel ve değerli.” dedi.

KARİYERBANKASİ.NET