Ticaret Bakanı Ömer Bolat: İthalatta Aşağı Yönlü Eğilim Devam Ediyor.Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Haziran ayında takvim etkisi nedeniyle yaşanan düşüşe rağmen, yılın ilk yarısında ihracatın %2 artışla 125 milyar 446 milyon dolara yükseldiğini açıkladı. Bolat, ithalatta ise aşağı yönlü eğilimin devam ettiğini belirtti.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: İthalatta Aşağı Yönlü Eğilim Devam Ediyor.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Haziran ayında takvim etkisi nedeniyle yaşanan düşüşe rağmen, yılın ilk yarısında ihracatın %2 artışla 125 milyar 446 milyon dolara yükseldiğini açıkladı. Bolat, ithalatta ise aşağı yönlü eğilimin devam ettiğini belirtti.

İhracat ve İthalatta Düşüş

Bakan Bolat, haziran ayı dış ticaret verilerine ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, bu yılın ocak-mayıs döneminde ihracatın %4,5 artarak 107 milyar dolara ulaştığını belirtti. Bolat, “Haziran ayında takvim etkisi nedeniyle yaşanan düşüşe rağmen, yılın ilk yarısında ihracatımız %2 artışla 125 milyar 446 milyon dolara yükselmiştir. İthalatta ise aşağı yönlü eğilimin devam ettiği görülmektedir,” dedi.

Haziran Ayı Verileri

Bolat, haziranda ithalatın geçen yılın aynı ayına göre %4,1 azalarak 25 milyar 4 milyon dolara gerilediğine dikkat çekerek, “Bu veriler, dış ticaret politikalarımızın ve alınan tedbirlerin olumlu sonuçlar verdiğini açıkça göstermektedir. Ticaret Bakanlığı olarak, ihracatımızı katma değerli ve yüksek teknolojili sektörlere yönlendirmek, yerli üreticilerimizi korumak, küresel pazarlardaki payımızı artırmak ve ticaret hacmimizi genişletmek için yoğun çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz,” ifadelerini kullandı.

Uzun Bayram Tatili Nedeniyle Düşüş

Ticaret Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada da haziran ayında uzun bayram tatili ve takvim etkisiyle ihracat ve ithalatta bir miktar gerileme yaşandığı belirtildi. Açıklamada, “Küresel ticarette yaşanan zorlu koşullara rağmen ocak-mayıs döneminde ihracatımız %4,5 artışla 107 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Haziranda ise takvim etkisi nedeniyle ihracatta geçici düşüş yaşanmıştır,” denildi.

Son 32 Ayın En Düşük İthalat Değeri

Açıklamada, ithalatta aşağı yönlü seyrin devam ettiği vurgulanarak, “Haziran ayı ithalatı, geçen yılın aynı ayına göre %4,1 azalarak 25 milyar 4 milyon dolar olmuştur. Bu değer, son 32 ayın en düşük ithalat değeridir.” ifadesine yer verildi. Ayrıca, dış ticaret açığının geçen yılın aynı ayına göre %21,4 artışla 6 milyar 434 milyon dolar olduğu ve bunun son 5 ayın en düşük aylık dış ticaret açığı olduğu belirtildi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise bir önceki yılın aynı ayına göre 5,4 puan azalarak %74,3 oldu.

Yılın İlk Yarısında İhracat Arttı, İthalat Azaldı

Yılın ilk yarısında ihracatın %2 artışla 125 milyar 446 milyon dolara yükseldiği belirtilen açıklamada, “Ocak-haziran döneminde ithalat, geçen yılın aynı dönemine göre %8,5 azalışla 168 milyar 686 milyon dolara gerilemiştir. Yılın ilk yarısında dış ticaret açığı geçen yılın aynı dönemine göre %29,5 azalarak 43 milyar 240 milyon dolara olmuştur.” ifadeleri kullanıldı.

Dış Ticaret Açığındaki İyileşme

Açıklamada, dış ticaret dengesindeki belirgin iyileşme ve hizmet ihracatındaki artışın, cari açığın düşmesinde kilit rol oynadığına işaret edilerek, geçen yıl mayısta 57 milyar dolar olan yıllıklandırılmış cari işlemler açığının sonraki aylarda 25,6 milyar dolar azalışla bu yılın nisan ayında 31,5 milyar dolara gerilediği bildirildi.

Ticaret Bakanlığı’nın Hedefleri

İhracatın katma değerli ve yüksek teknolojili sektörlere yönlendirilmesi, ihraç edilen mal ve hizmetlerin çeşitlendirilmesi ve yerli üreticilerin korunması amacıyla çalışmaların aktif şekilde sürdürüldüğü belirtildi. “Dış ticarette gözlenen bu olumlu tablo, bir taraftan makroekonomik istikrara katkı sağlarken, diğer taraftan ekonomik büyümenin daha dengeli bir patikada ilerlemesini sağlamaktadır,” denildi.