eyt ve geçici işçieyt ve geçici işçi

Son Dakika… Cumhurbaşkanı Erdoğan, kamudaki geçici işçiler ve EYT konusunda çalışmaların sürdüğünü açıkladı. İşte detaylar…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından milyonları ilgilendiren açıklamalarda bulundu. Sözleşmeli personelin kadroya geçişiyle ilgili sürecin başlayacağını duyuran Erdoğan, EYT konusunda da çalışmaların sürdüğünü vurgulayarak, ” Emeklilik için yılını doldurup yaş şartını bekleyen ve geçici işçiler için çalışmalarımızı en kısa sürede tamamlayıp, kamuoyuna açıklayacağız” diye konuştu. EYT ile ilgili düzenlemenin 2022 yılı sona ermeden TBMM’ye sunulması ve 2023 yılının başında hayata geçmesi bekleniyor. EYT ile ilgili son dakika gelişmeleri oldukça siz değerli ziyaretçilerimizle paylaşacağız.

Bu tür haberleri takip için tıkla ve indir.

SÖZLEŞMELİYE KADRO KONUSUNDA NE SÖYLEDİ?

Aziz milletim, Türkiye son 20 yılda her alanda olduğu gibi çalışma hayatında da önemli mesafe kat etmiştir. Bu gerçeği sendikalaşma oranları, ücretler başta olmak üzere tüm alanlarda görmek açıkça mümkündür. En yüksek asgari ücret artışları, asgari ücretin asgari ücret seviyesindeki kısmının gelir vergisi dışında bırakılması uygulamaları son dönemde yapılmıştır. Yatırım, üretim, ihracatla büyüyen Türkiye, tarihinin en büyük istihdam oranına ulaşmıştır. Bilindiği gibi kamu çalışanları için yapılan 6. toplu sözleşmede kadrolara ilişkin de önemli kararlar alınmıştı.

Memurların ek gösterge meselesini daha önce çözüme kavuşturmuştuk. Bugünkü kabine toplantımızda da kamudaki sözleşmeli personelin kadro hususunu değerlendirdik. Bu çalışmayla 657 sayılı DMK’nın 4m maddesini temel dayanak haline getirerek, sözleşmeli personel statüsünü yeniden belirledik. Mahalli idareler dahil olmak üzere sözleşmelilerin kadroya geçişinde 3 yıl bu statüde çalışma şartı aranacaktır. Ayrıca 1 yıl aday memurluk süreci olacaktır. Sözleşmeliden kadroya geçiş 3 + 1 sonunda gerçekleşecek. Hali hazırda 3 yılı dolmuş olan sözleşmeliler hemen aday memurluğa geçiş yapabilecekler.

Henüz süreyi doldurmayanlar ise 3 yılın sonunda ayrı hakkı elde edeceklerdir. Daha önceki kadro düzenlemesinin dışında tutulan 227 bin kişi ise süreleri de dolmuş olacağı için doğrudan kadroya geçme hakkını kullanabilecek. Yeni statüye göre 520 bin sözleşmeli personelden 424 bini isteğe bağlı olarak kadroya geçebiliyor. Kadro kapsamı dışında kalanlar, sözleşmeli askeri personel, akademik personel, KİT personeli, sözleşmeli meclis danışmanı, sözleşmeli sağlık yöneticisi ve tamamı olan sözleşmeli kurum çalışanlarıdır. Sözleşmeliden kadroya geçmek istemeyen personelin hakları şahsa bağlı olarak devam edecek. Sonra kadroları kendilliğinden ilga olacak. Mahalli idarelerdeki sözleşmelilerden kadroya geçenler sadece mahalli idareler arasında yer değiştirebilecek. Böylece sözleşmeli kadro statüsünü daha adil hale getirmeyi hedefliyoruz. Bu konudaki hukuki düzenlemenin meclise sunulmasını ve hayata geçilmesini sağlayacağız. 424 bin sözleşmelimize ve ailelerine hayırlı olmasını diliyorum.