Emeklilik işlemleri e-devlet üzerinden yapılabilecek.

EYT sonrası SGK önlerinde kuyruklar artarken, e-Devlet üzerinden emeklilik işlemlerinin yapılabildiğini hatırlatan mesajlar art arda geliyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu, EYT açıklamasının ardından SGK önlerinde oluşan uzun kuyruklar tüm Türkiye’de görülürken, Sosyal Güvenlik Kurumunun resmi hesaplarından emeklilik işlemlerinin e-Devlet üzerinden de yapılabileceği hatırlatıldı.

Emeklilik işlemlerinizi e-Devlet üzerinden yapabilirsiniz.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nca, “Emeklilik işlemlerinizi e-Devlet’ten yapabileceğinizi biliyor musunuz?” başlığı altında yayımlanan videoda, “SGK‘ya gelmeden , evde-cepte-nette 7/24 istediğiniz yerde e-Devlette işlemlerinizi yapabilirsiniz. e-Devlet platformunda hizmet sürülerinizi görebilir, eksik günleriniz için borçlanma, başvuru ve takip yapabilirsiniz. Emeklilik başvurunuzu e-Devletten yapın. İşlemleriniz daha hızlı olsun.” denildi.

Emekli maaşları ve emeklilikle ilgili son dakika gelişmelerini takip için tıkla ve indir.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN EYT MÜJDESİNİ DÜN VERMİŞTİ

Erdoğan’ın açıklamaları şu şekilde:

Kamuoyunda EYT olarak bilinen bu düzenleme uzun ve kapsamlı bir çalışmanın ardından nihai halini almıştır. Bilindiği gibi ülkemizdeki sosyal güvenlik sisteminin, sürdürülebilir, makul ve adil bir seviyeye getirilmesi için çok önemli reformlara imza atmış bir hükümetiz.

Geçmiş yıllarda gerçeklikten kopuk uygulamalar sebebiyle, kamu bütçesine büyük yük bindiren Sosyal Güvenlik sistemimizi yönetilebilir bir hale getirmek için çok çalıştık çok uğraştık.1999 Eylül’ünde yürürlüğe giren düzenlemeyle atılan adımları, dünyanın ve ülkemizin hakikatlerine uygun şekilde 2008 yılında daha ileriye taşıdık. Elbette her reform her düzenleme beraberinde yeni tartışmaları getirmiştir.

Bunlardan biri de 1999 düzenlemesine göre emeklilikte yıl ve prim günü şartını doldurduğu halde yaş şartı sebebiyle beklemek zorunda kalan çalışanlarımızın epeydir dile getirdikleri talepleridir.

Prensip olarak 20 yıl ya da 25 yıl çalışmış bir kişinin çalıştığı süreden çok daha uzun dönem emekli maaşı alabileceği sistemin sürdürülebilir olmadığına inanıyoruz. Nitekim geçmiş yıllarda bunun acısı çok yaşanmıştır.

Uzunca süre düzenlemeye sıcak bakmadık.

Bu yaklaşımımızdaki amaç asla çalışanlarımızın haklarının tesliminin önüne geçmek değildir.

Büyüyen, gelişen , kalkınan Türkiye’nin imkanlarının el verdiğini gördüğümüzde hemen ilgili kurum ve arkadaşlarımıza talimatı vererek çalışmaları başlattık.

Küresel krizin ülkemize etkileri nedeniyle sıkıntı yaşayan vatandaşlarımızın yanlarında olduğumuzu yüksek oranlı asgari ücret zammı, memur, emekli maaşı zamlarıyla zaten gösterdik , gösteriyoruz.

Bugün de 1999 öncesi işe başlayan çalışanlarımızın emeklilik yaşı ile ilgili beklenen adımın müjdesiyle kendilerine desteğimizi sergileme yoluna gidiyoruz.

Bu düzenlemeyle birlikte artık sistemi her türlü tartışmadan uzaklaştırarak yerli yerine oturtacağımıza inanıyorum.

Her konuda ve her zaman olduğu gibi bu düzenlemeyi de milletimiz için yapıyor, milletimize adıyoruz.

Aziz milletim, tekrar hatırlayacak olursak ülkemizde emekli olabilmek için 3 şartı, prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaşı tamamlamak gerekiyor. Yaptığımız düzenleme şartlardan ilk ikisini tamamlayıp sadece yaş sebebiyle emeklilik bekleyenleri kapsıyor. Yaş şartı olmadan emekliliğe imkan sağlayan düzenlemeyi eski sistemdeki SSK, Bağ-KUR , Emekli sandığı ayrımı olmaksızın mevcut yapıdaki herkes için geçerli kılıyoruz. Bu düzenleme ilk çıktığında ülkemizde 5.6 milyon varken, bugün 13,9 milyon emekliye hizmet veren Türkiye’ye ulaştık. Her yıl istihdamına 1 milyon kişiyi ekleyen bir ülke olarak sosyal güvenlik sistemimizin aktif pasif dengesini korumayı başarıyoruz. Emekli maaşlarında yıllar içinde yaptığımız yüksek oranlı zamlarla bu kesimi kendi geliriyle geçimine imkan sağlayacak düzeye çıkardık.

Bu düzenlemeyle 2 milyon 250 bin vatandaşımız daha emekli olma hakkına sahip olacak.
Emeklilik hakkının kullanılması hususunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacaktır. Hak sahibi vatandaşlarımızın bir kısmı hizmet birleştirme, borçlanma işlemlerini zaten başlatmıştır. Diğer vatandaşlarımızın işlemlerini de kısa sürede tamamlayacağız.

Düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle sistemin mali yükünü dengeleyecek çalışmaları yaptık.

Taşerondan kadroya alınanlardan hemen emekli olmayı tercih etmeyenler için ayrı bir geçiş düzenlemesi hazırlanıyor.

İşverenlerin kıdem tazminatı ödemesinde güçlük yaşamaması için Hazine ve Maliye Bakanlığının KGF destekli bir kredi paketini devreye alıyor. Emekli olanların en azından bir kısmının çalışmaya devam edeceğini biliyoruz.

İstihdamın 31.5 milyonu aştığı Türkiye’de her vatandaşımızın tecrübesine, emeğine, bilgisine, katkısına ihtiyacımız var.

Emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışmaya devam edecek vatandaşlarımız için teşvik getiriyoruz.

Emeklilikte yaşı bekleyenler düzenlemesinin ülkemize, milletimize, hak sahiplerine hayırlı olmasını diliyorum.