Küresel Piyasalar ABD Enflasyon Verilerine Odaklandı.Küresel piyasalarda, gelecek hafta gözler ABD'de açıklanacak enflasyon verileri ve Fed Başkanı Powell'dan gelecek değerlendirmelere çevrildi. Dünya genelinde seçimler nedeniyle siyasi gündemin yoğunlaştığı bir döneme girilirken, makroekonomik verilerin para piyasalarındaki fiyatlamaları olumlu yönde etkilemesi varlık fiyatlarına da yansıdı.

Küresel Piyasalar ABD Enflasyon Verilerine Odaklandı.

Küresel piyasalarda, gelecek hafta gözler ABD’de açıklanacak enflasyon verileri ve Fed Başkanı Powell’dan gelecek değerlendirmelere çevrildi. Dünya genelinde seçimler nedeniyle siyasi gündemin yoğunlaştığı bir döneme girilirken, makroekonomik verilerin para piyasalarındaki fiyatlamaları olumlu yönde etkilemesi varlık fiyatlarına da yansıdı.

Fed’in Eylül Ayı Faiz İndirimi Beklentileri

Analistler, gelecek hafta Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları ve ABD’de açıklanacak enflasyon verilerinin Fed’in gelecek dönem politikalarına ilişkin ipucu verebileceğini belirtiyor. Geçen hafta ABD’de açıklanan makroekonomik veriler, Fed’in eylülde faiz indirimine gitme ihtimalini artırdı. Tarım dışı istihdam, haziranda 206 bin kişi artarak beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, işsizlik oranı yüzde 4’ten yüzde 4,1’e yükseldi. Ayrıca, nisan ve mayıs ayı verilerinde aşağı yönlü revizyonlar yapıldı. Ortalama saatlik kazançlar mayıs ayında yüzde 0,4 artmıştı.

ABD’de İş Gücü Piyasası ve Enflasyon Verileri

ABD’de özel sektör istihdamı, haziranda 150 bin kişiyle piyasa beklentilerinin altında arttı. Aynı dönemde yıllık ücret artışı da yüzde 4,9 ile Ağustos 2021’den bu yana en yavaş artış hızını kaydetti. İlk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı, 29 Haziran ile biten haftada önceki haftaya kıyasla 4 bin kişi artarak 238 bine ulaştı ve beklentilerin üzerine çıktı. JOLTS açık iş sayısı ise mayısta 8 milyon 140 bine çıkarak beklentilerin üzerinde gerçekleşti.

Fed’in Son Toplantı Tutanakları

Fed’in faiz indirimi konusunda elini rahatlatabileceğine dair beklentiler güçlendi. Analistler, enflasyonda soğuma sinyallerine rağmen, yayımlanan Fed’in son toplantı tutanaklarının, banka yetkililerinin enflasyonun yavaşladığına dair daha fazla kanıt beklediklerini ortaya koyduğunu bildirdi. Yılın geri kalanında önemli merkez bankalarının faiz indiriminin büyüklüğü ve hızıyla ilgili belirsizlikler, varlık fiyatlarını etkilemeye devam ediyor.

Powell’ın Açıklamaları ve Piyasa Tepkileri

ECB Merkez Bankacılığı Forumu kapsamında gerçekleştirilen panelde konuşan Fed Başkanı Powell, dezenflasyonist eğilimde yeniden başlama belirtileri görüldüğüne dikkat çekerek, “Enflasyonu hedefimize düşürmede oldukça ilerleme kaydettik.” dedi. Powell, para politikasını gevşetmeye başlamadan önce enflasyonun yüzde 2’ye doğru sürdürülebilir bir şekilde düşeceğinden daha emin olmak istediklerini vurguladı. Diğer Fed yetkililerinden de benzer açıklamalar takip edildi.

ABD Kongresi İçin Para Politikası Raporu

ABD Kongresi için hazırlanan yarı yıllık Para Politikası Raporu’nun temmuz sayısını yayımlayan Fed, faiz indirimlerine başlamadan önce daha fazla güvene ihtiyaç duyduğunu belirtti. Enflasyonun geçen yıl belirgin şekilde azaldığı ve bu yıl mütevazı bir ilerleme kaydettiği belirtilen raporda, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) yüzde 2’lik hedefinin üzerinde kalmaya devam ettiği vurgulandı. Raporda, “FOMC, enflasyonun sürdürülebilir şekilde yüzde 2’ye doğru hareket ettiğine dair daha fazla güven kazanana kadar hedef aralığını düşürmenin uygun olmasını beklemiyor.” ifadesine yer verildi.

ABD Seçim Gelişmeleri ve Tahvil Faizleri

ABD’de yaklaşan seçimlere ilişkin gelişmeler yakından takip edilirken, Demokrat Parti valileri, ABD Başkanı Joe Biden’ın başkanlık için uygun olduğunu belirterek, artan eleştirilerin ortasında Biden’ın arkasında durdu. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi geçen hafta 10 baz puan azalışla yüzde 4,28’e geriledi. Altının ons fiyatı da geçen hafta yüzde 2,8 artışla 2 bin 392 dolara çıktı. Dolar endeksi ise haftayı bir önceki haftanın yüzde 0,9 altında 104,9 seviyesinden tamamladı.

Avrupa Borsaları ve ECB’nin Açıklamaları

Avrupa borsalarında pozitif bir seyir hakim olurken, İngiltere’de yapılan sandık çıkış anketine göre, İşçi Partisi genel seçimlerde Avam Kamarası’na 410 milletvekili sokarak çoğunluğu elde etti. ECB Başkanı Christine Lagarde, “dezenflasyonda oldukça ilerleme kaydedildiğini” söyledi. Almanya’da mayısta yüzde 2,4 olan yıllık enflasyon, haziranda yüzde 2,2’ye geriledi. Ülkede sanayi üretimi aylık bazda yüzde 2,5 ve yıllık bazda yüzde 6,7 azalarak beklentilerin oldukça altında kaldı.

Asya Piyasaları ve Çin Verileri

Asya piyasalarında, geçen hafta Çin hariç pozitif bir seyir öne çıktı. Japon yeninin dolar karşısında son 38 yılın en düşük seviyesinde bulunmaya devam etmesi dikkati çekiyor. Çin’de Caixin imalat sanayi PMI haziranda 51,8 ile beklentileri aşarak yaklaşık son üç yılın en yüksek seviyesine çıktı. Japonya’da hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) haziranda 49,4 seviyesinde gerçekleşirken, imalat sanayi PMI aynı dönemde 50 ile tahminlerin altında kaldı.

Yurt İçi Gelişmeler ve Borsa İstanbul

Yurt içinde, geçen hafta yükseliş eğilimi öne çıkarken, Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftayı yüzde 1,91 değer kazancıyla 10.851,78 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek haftalık kapanışını gerçekleştirdi. Yurt içinde açıklanan verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), haziranda aylık bazda yüzde 1,64, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 1,38 artış gösterdi. Dolar/TL, haftayı bir önceki kapanışın yüzde 0,15 altında 32,6660’tan tamamladı.

Gelecek Hafta Beklentileri

Analistler, gelecek hafta çarşamba günü sanayi üretimi, cuma günü de ödemeler dengesi verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 11.000 ve 11.100 puanın direnç, 10.800 ve 10.700 seviyelerinin destek konumunda olduğunu kaydetti. Ödemeler Dengesi Beklenti Anketi’ne katılan ekonomistler, cari işlemler hesabının mayıs ayında 1 milyar 347,5 milyon dolar açık verdiğini tahmin etti.