EYT SONA GELİNİYOREYT SONA GELİNİYOR

Milyonlarca vatandaşı ve ailesini doğrudan ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinde sona geliniyor. İktidar yetkilileri EYT düzenlemesinin 2022 yılı sona ermeden kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti.

Yıllardır çözüm bekleyen EYT konusunda artık somut adımlar atılıyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin 2022 sona ermeden kamuoyu ile paylaşılması ve sorunun çözüme kavuşturulması bekleniyor.

Konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den geçtiğimiz gün açıklama gelmişti. Bakan Bilgin, vatandaşların kafalarındaki sorunların ve sıkıntılarının giderileceği kapsamlı bir çalışma üzerinde durduklarını söylemişti.

EYT ÇALIŞMASI “TÜM SORUNLARI AŞMAYA” YÖNELİK

Bakan Bilgin, “Bir de biliyorsunuz çok konuşulan Emeklilikte Yaşı Bekleyenler(EYT) ile ilgili çalışmalarımız var. Kapsamlı, bütün sorunları aşmaya yönelik olduğunu söyleyeyim. Onda da sona yaklaştık tahmin ediyorum aralık ayının başında açıklayacağız. Özellikle geleceği ile ilgili endişeleri giderecek şeffaf bir düzenleme olacak. ücretlerin enflasyon karşısında da uğradığı kaybı ortadan kaldıracak bir asgari ücret ve toplu pazarlık sistemiyle Türkiye’nin demokrasisine de katkı yapacak bir çözüm yaklaşımını bu sene gerçekleştirirsek görevimizi yapmış sayılacağız. Özel sektörü de kapsayan EYT ile ilgili düzenleme ve ücretlerimizde toplu sözleşmelerle ve asgari ücretle rahatlatacak bir proje yapacağız” demişti.

EYT Maaşı Nasıl Hesaplanacak?

Sabah’taki habere göre; EYT çıktıktan sonra yaş şartı dışındaki şartları tamamlamış olanların , örneğin prim ve sigortalılık süresi tamamlananların maaş hesapları 3 dönem üzerinden yapılacak. EYT maaş hesabında 3 dönem dikkate alınacak.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinden sonra emekli olacak vatandaşların maaş hesaplamasında 3 dönem dikkate alınacak.

  • 2000 Öncesi
  • 2000-2008 Öncesi
  • 2008’in 10. Ayından Sonraki Dönem

Emeklilik hesaplaması yapılırken sigortalılık dönemindeki tüm maaşlar dikkate alınacak. Kişilerin çalıştıkları seneler, aylık kazanç, yaş beklerken ödenen fazla primler, işe ara verip vermeme gibi durumlar da dikkate alınacak. Brüt maaşları yüksek olan kişiler daha yüksek emekli maaşı alacak. Tüm sigortalılık süresi asgari ücret üzerinden olanlar ise daha düşük emekli maaşı alacaklar. EYT düzenlemesinde zorunlu bir emeklilik söz konusu olmayacak. Yani isteyen EYT’liler başvuru yaparak emekli olabilecek. Düzenlemeye ilişkin yeni ayrıntılar ortaya çıktıkça, siz değerli ziyaretçilerimizle kariyerbankasi.net üzerinden paylaşacağız.

Kanun teklifi TBMM’ye geldiğinde, yeni açıklamalar yapıldığında siz değerli ziyaretçilerimizi kariyerbankasi.net olarak bilgilendireceğiz.

Siz ne düşünüyorsunuz?