Emeklilikte yaşa takılan (EYT) milyonlarca vatandaşın beklediği haber sonunda geldi.Emeklilikte yaşa takılan (EYT) milyonlarca vatandaşın beklediği haber sonunda geldi. EYT düzenlemesi nihayet yasalaştı. Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte yürürlüğe girecek, koşulları yerine getirenler artık emeklilik dilekçesi verebilecekler.

Emeklilikte yaşa takılan (EYT) milyonlarca vatandaşın beklediği haber sonunda geldi. EYT düzenlemesi nihayet yasalaştı. Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte yürürlüğe girecek, koşulları yerine getirenler artık emeklilik dilekçesi verebilecekler.

Yasaya göre, 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı işe başlayan SSK’lılar yararlanabilecek ve yaş sınırı uygulanmayacak. Emeklilik dilekçesi Mart ayının herhangi bir gününde verilebilecek ve emekli aylıkları 1 Nisan’dan itibaren bağlanacak.

EYT YAYIMLANDIĞI ANDA HABERDAR OLMAK İÇİN TIKLA VE İNDİR.

EYT düzenlemesine yönelik merak edilen soruların yanıtları ise şöyle:

EYT’Lİ NE ZAMAN BAŞVURU YAPABİLECEK?

  • EYT düzenlemesi, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek. Başvuru süreci de bundan sonra başlayacak.
  • Yasadaki şartları karşılayan SSK’lılar ilk olarak mevcut iş yerlerine “emeklilik” gerekçesiyle işten ayrılma başvurusu yapacaklar.
  • İşverenin işten ayrılış bildiriminin ardından, EYT’liler e-Devlet üzerinden kolayca emeklilik için başvurabilecekler.
  • Son olarak başvurular dosya bazlı incelenecek ve emekli aylığı bağlanıp bağlanmaması yönünde karar verilecek.
  • Şartları karşılayıp emekliliğe hak kazananlara aylıkları en kısa sürede bağlanacak.

DİĞER EYTLİLERLE BİLGİ ALIŞVERİŞİ İÇİN TIKLA VE ÜCRETSİZ KATIL.

EYT SONRASI İŞVERENLER NE YAPACAK?

  • EYT kapsamındakilerin işten çıkartma işlemlerinde normal emeklilik prosedürleri izlenecek.
  • İşten çıkartmada 8 numaralı kod kullanılacak.
  • İşveren emekli olan çalışanına hak ettiği kıdem tazminatını ödeyecek.
  • EYT’lilerin kıdem tazminatına ilişkin Kredi Garanti Fonu’ndan destek verilecek.
  • EYT ile emekli olanlar, 30 gün içinde aynı iş yerinde çalışmaya başlamaları halinde yüzde 5 oranında sosyal güvenlik destek primi indirimi hakkından yararlanabilecekler.

MAAŞLAR NE KADAR OLACAK?

EYT maaşları, kişinin prim ödeme gün sayısına, hizmet yılına, çalıştığı sigorta koluna ve kazancına göre değişebiliyor. Mevcut sistemde, emeklilik başvurusunda bulunan herkese ayrı ayrı maaş bağlanıyor. SSK emeklileri için ortalama aylık bağlama oranı 7 bin 797 TL iken, Bağ-Kur’dan emekli olanlar için ortalama aylık bağlama oranı 5 bin 811 TL. Emekli Sandığı’ndan emekli olacaklar ise ortalama 12 bin 389 TL aylık alacaklar. Ancak, EYT maaşlarındaki kesin rakamlar, kişinin çalışma ve sigorta geçmişine göre değişebildiğinden, kesin bir rakam vermek mümkün değil.