Döviz Hesapları için TL Cinsinden İlave Zorunlu Karşılık Artışının Etkisi 125,8 Milyar Lira Oldu.Döviz hesapları için TL cinsinden ilave zorunlu karşılık artışının etkisi, 30 Ocak 2024 tarihli uygulama değişikliğinde 125,8 milyar lira olarak kaydedildi. Bu değişiklik, döviz cinsi hesaplar için TL cinsinden tesis edilen ilave zorunlu karşılık oranında artışa işaret ediyor ve "sıkılaşma yönünde" bir etki yarattı.Döviz Hesapları için TL Cinsinden İlave Zorunlu Karşılık Artışının Etkisi 125,8 Milyar Lira Oldu.Döviz hesapları için TL cinsinden ilave zorunlu karşılık artışının etkisi, 30 Ocak 2024 tarihli uygulama değişikliğinde 125,8 milyar lira olarak kaydedildi. Bu değişiklik, döviz cinsi hesaplar için TL cinsinden tesis edilen ilave zorunlu karşılık oranında artışa işaret ediyor ve "sıkılaşma yönünde" bir etki yarattı.

Döviz Hesapları için TL Cinsinden İlave Zorunlu Karşılık Artışının Etkisi 125,8 Milyar Lira Oldu.

Döviz hesapları için TL cinsinden ilave zorunlu karşılık artışının etkisi, 30 Ocak 2024 tarihli uygulama değişikliğinde 125,8 milyar lira olarak kaydedildi. Bu değişiklik, döviz cinsi hesaplar için TL cinsinden tesis edilen ilave zorunlu karşılık oranında artışa işaret ediyor ve “sıkılaşma yönünde” bir etki yarattı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın ilk Enflasyon Raporu’nda 8 ayrı “Kutu” yayınlayarak güncel konuları detaylı bir şekilde ele aldı.

1.1 numaralı “Miktarsal Sıkılaştırma Adımları Üzerine Bir Değerlendirme” başlıklı kutuda, TCMB’nin 2023’ün ikinci yarısında parasal sıkılaştırma sürecine başladığı ve dezenflasyonu hızlı bir şekilde sağlamak, enflasyon beklentilerini dengelemek ve fiyatlama davranışlarını kontrol altına almak için çaba gösterdiği belirtildi.

Analizde, TCMB’nin likidite adımlarının parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini artırmayı amaçladığına dikkat çekilirken, özellikle 2023’ün ikinci yarısından itibaren kur korumalı mevduat ve TL karşılığı döviz işlemleri nedeniyle sisteme bazı dönemlerde TL likidite fazlası girdiği ve TCMB’nin net borç alan konumuna geçtiği vurgulandı.

Zorunlu karşılık oranlarının artırılmasıyla 2023’ün temmuz, eylül ve kasım aylarında toplam 1 trilyon lira sterilize edildi ve sistemdeki fonlama ihtiyacı arttı. Ardından, TCMB 21 Aralık 2023’te yaptığı duyuru ile parasal aktarım mekanizmasını güçlendirmek için sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırdı. 30 Ocak 2024’te yapılan duyuru ile zorunlu karşılık uygulamasında değişiklik yapılarak sıkılaşma yönünde adımlar atıldı.

TCMB’nin fazla likiditeyi düzenlemek için 22 Aralık 2023’ten itibaren 1 ve 2 haftalık TL depo alım ihaleleri düzenlediği ve bu sayede fazla likiditeyi sterilize ettiği belirtildi. Bu süreçte, TCMB’nin sterilizasyon tutarının düşmesiyle birlikte gösterge niteliğindeki gecelik repo faizlerinin makul düzeylere indiği ve para piyasalarının etkinliğinin arttığı ifade edildi.

Depo alım ihalelerinde oluşan faizlerin TCMB politika faizine yakın düzeylerde olduğu ve fazla likiditenin vadeli çekilmesiyle BIST Repo-Ters Repo Pazarı gecelik repo faiz oranlarının TCMB politika faizine yakın seyrettiği belirtildi.

TCMB’nin Enflasyon Raporu, orta vadeli öngörüler, enflasyon tahminleri ve genel makroekonomik gelişmeleri ele almanın yanı sıra güncel konuları irdeleyen detaylı analizler içeriyor. Enflasyon Raporu’nda yer alan “kutular” ise bu analizlerin derinlemesine incelendiği bölümleri içeriyor.

KARİYERBANKASİ.NET