Depozito uygulaması 2024 yılında zorunlu hale geliyor.

Depozito uygulaması 2024 yılında zorunlu oluyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, tek kullanımlık içecek ambalajlarının dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması için hazırlanan depozito yönetim sisteminin bu sene içerisinde tamamlanıp, 2024 itibariyle zorunlu hale getirileceklerini açıkladı. Bakan Kurum, Sıfır Atık Yüzyılı uygulamasının Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayelerinde başlatıldığını hatırlatarak, projenin 2017’den bu yana büyük mesafe kat ettiğini söyledi. Çevre , Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, “Bu, atıkların dönüşümü anlamında başlatılan ve en büyük çevre projesine dönüşmüş bir anlayış. Aslında bu anlayış bir çatı proje. Bu çatı proje, hem Sıfır Atık Projemiz hem Sıfır Atık Mavi projemiz, plastik poşetlerin ücretlendirilmesi, depozito iade sistemi gibi çevreyi, doğayı merkeze alan anlayışla aslında bir yaşam kültürünü ifade ediyor.” dedi.

Ekonomi ve gündeme dair son dakika gelişmelerini takip için tıkla ve indir.

Depozito yönetim sistemine geçileceğini de hatırlatan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ayrıca şu ifadeleri kullandı:

Bu yıl itibarıyla bin depozito iade makinesi, bin depozito toplama noktasıyla, en az bin noktada hizmet vereceğiz. Ürünlerimizin barkodlu şekliyle ihale süreçlerini başlattık, inşallah bu yıl içerisinde tüm bu sistemi tamamlayacağız ve 2024 yılı itibarıyla da zorunlu hale getireceğiz.

Depozito iade makinalarıyla birlikte artık atığını tamamen dönüştüren bir ülke olma yolunda kararlı bir şekilde yürüyoruz. Bu kapsamda önemli kazanımlarımız olacak, yani enerjiden, israftan tasarruf elde edeceğiz. Ham maddelerimizi yeniden üretimde kullanmak suretiyle de üretime ve istihdama katkı sağlamış olacağız. Bu proje kapsamında 100 milyar lira tasarruf ve 20 bin vatandaşımıza da doğrudan istihdam imkanı getirmiş olacağız, bu kapsamda önemli. İklim değişikliği mücadelemize, şehirlerimizin daha yaşanabilir olması adına katkı sunacak bu projeyi, 2023 itibarıyla artık adım adım tüm şehirlerimizde, ilçelerimizde uygulamaya geçireceğiz.

Biz de istiyoruz ki sıfır atık bir yaşam kültürü olsun, yani döngüsel ekonomi anlayışıyla artık 2053’te net sıfır emisyon hedefini ortaya koyduğu Sayın Cumhurbaşkanımızın anlayışı, tüm sektörlere, tüm alanlara yayılsın. İnsanların artık evinde atıklarını ayrıştırdığı, ayrıştırılan atıkların geri dönüşümle yeniden ekonomiye, istihdama katkı sunulduğu bir proje olsun istiyoruz.