Küresel Piyasalarda Gözler ABD Verilerine Çevrildi.Küresel piyasalarda hafta boyunca negatif bir seyir izlenirken, gözler gelecek hafta ABD'de açıklanacak büyüme verilerine çevrildi. Makroekonomik veriler güçlü sinyaller vermeye devam ediyor. Bu durum, Fed yetkililerinin enflasyonun soğuduğuna dair daha fazla kanıt görmek istedikleri ve faiz indirimi konusunda aceleci davranılmaması gerektiği yönündeki sözle yönlendirmelerini destekliyor.

Küresel Piyasalarda Gözler ABD Verilerine Çevrildi.

Küresel piyasalarda hafta boyunca negatif bir seyir izlenirken, gözler gelecek hafta ABD’de açıklanacak büyüme verilerine çevrildi. Makroekonomik veriler güçlü sinyaller vermeye devam ediyor. Bu durum, Fed yetkililerinin enflasyonun soğuduğuna dair daha fazla kanıt görmek istedikleri ve faiz indirimi konusunda aceleci davranılmaması gerektiği yönündeki sözle yönlendirmelerini destekliyor.

Fed Yetkililerinden Açıklamalar

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, politika faizini değiştirmeden önce enflasyonun yüzde 2 hedefine gideceği yol konusunda biraz daha sabırlı ve emin olmaları gerektiğini belirtti. Bostic, “ABD’de yüzde 2’lik enflasyona ulaşmanın diğer yerlere göre daha uzun sürmesi beni şaşırtmaz.” dedi.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, “Veriler enflasyonun artmadığını gösteriyor ve ben politika faizindeki daha fazla artışın muhtemelen gereksiz olduğuna inanıyorum.” ifadelerini kullandı. Waller, birkaç ay daha iyi enflasyon verilerinin görülmesi gerektiğini ve veriler güven verirse yılın sonunda faiz indirimini düşünebileceklerini bildirdi.

Fed Tutanakları ve Faiz Beklentileri

Fed’in denetimden sorumlu başkan yardımcısı Michael Barr, enflasyonla ilgili hala yapacak işleri olduğunu belirtti. Barr, para politikasını daha uzun süre sıkı tutmak gerekeceğini ifade etti. Fed’in politika faizini yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttuğu, 30 Nisan-1 Mayıs’ta düzenlenen toplantısına ilişkin yayımlanan tutanaklar, dezenflasyon sürecinin beklenenden daha uzun sürebileceğini ve bazı banka yetkililerinin gerekmesi halinde faiz oranlarını artırmaya açık olduğunu gösterdi. Tutanaklarda, “Bazı yetkililer, enflasyona yönelik risklerin gerektirmesi halinde politikayı daha da sıkılaştırma isteğinden bahsetti.” ifadesi yer aldı.

Orta Doğu’daki Gelişmeler

Orta Doğu’da yaşanan gelişmeler yakından takip edilirken, İran devlet televizyonu, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın helikopter kazasında hayatını kaybettiğini duyurdu. Bu gelişmelerle birlikte, ABD’nin 10 yıllık hazine tahvil faizi geçen hafta yaklaşık 5 baz puan artışla yüzde 4,47’ye çıktı. Dolar endeksi de yüzde 0,2 artışla 104,7 seviyesine yükseldi.

Altın ve Petrol Fiyatları

Altının ons fiyatı, Fed’in politika faizini beklenenden daha uzun bir süre yüksek seviyelerde tutabileceğine yönelik öngörülerin güçlenmesiyle haftayı yüzde 3,33 azalışla 2.334,17 dolardan tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı ise ABD’deki petrol talebine ilişkin endişelerle geçen hafta yüzde 2,2 azalışla 81,9 dolara geriledi.

ABD Ekonomik Verileri ve Seçim Dönemi

ABD’de seçim dönemi yaklaşırken, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin yaz sezonunda fiyatları düşürmek amacıyla kuzeydoğudaki rezervlerden 1 milyon varil benzini satışa sunacağı bildirildi. Bakırın libresi, Çin fabrikalarının rekor fiyatlar ödemekten kaçınması ve Fed yetkililerinin açıklamalarıyla haftayı yüzde 7,3 düşüşle 4,75 dolardan tamamladı.

Kripto Para ve Borsa Performansları

Ethereum borsa yatırım fonu (ETF) başvurularının onaylanacağına ilişkin haber akışının ardından, 71 bin doların üzerini test eden Bitcoin, geçen hafta yüzde 2,5’in üzerinde değer kazanarak 68 bin 500 doların üzerinde dengelendi.

New York borsasında geçen hafta ABD’de açıklanan verilerin ekonomik aktivitedeki canlılığa işaret etmesinin ardından Fed’in ilk faiz indirimine ilişkin beklentilerin yılın son çeyreğine ötelenmesiyle risk algısı arttı. Nasdaq endeksi yüzde 1,41 artarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,02 ve Dow Jones endeksi yüzde 2,33 azalış kaydetti. Nasdaq endeksi, 16.920,79 puanla tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

Avrupa Borsaları ve ECB Açıklamaları

Avrupa borsalarında geçen hafta negatif bir seyir öne çıktı. ECB’nin haziranda ilk faiz indirimine gideceğine kesin gözüyle bakılmasına karşın ECB yetkililerinden temkinli açıklamalar geldi. Almanya Merkez Bankası Başkanı Joachim Nagel, Avro Bölgesi’nde enflasyonun hala inatçı olabileceğini belirterek, ECB’nin haziran ayında faizlerde olası ilk indirimden sonra ne olacağı konusunda taahhütte bulunamayacağını söyledi.

Asya Borsalarında Satış Baskısı

Asya pay piyasalarında, satış ağırlıklı bir seyir hakim oldu. Fed’in gelecek dönem politikalarına yönelik belirsizlikler fiyatlamalarda etkili oldu. Japonya’da yıllık enflasyon yüzde 2,5’le beklentilerin üzerinde gerçekleşse de enflasyonun yavaşlaması Japonya Merkez Bankası’nın politika alanını daralttı. Çinli elektrikli araba üretici Li Auto’nun zayıf finansal sonuçları da Asya piyasalarındaki negatif seyirde etkili oldu.

Borsa İstanbul Rekor Kırdı

Yurt içinde ise Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi haftayı 0,31 artışla 10.676,65 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek haftalık kapanışını gerçekleştirdi. Dolar/TL, haftayı bir önceki kapanışın yüzde 0,1 üstünde 32,2274’ten tamamladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonu düşürmeye kararlı olduklarını belirterek, “Gelecek sene enflasyonu yüzde 14’e, bir sonraki sene de tek haneye düşürmek için maliye, para ve gelirler politikasında geri adım atmayacağız.” dedi.