İkinci El Araç Fiyatlarında Düşüş! Ticaret Bakanlığından Alınan Verilere Göre Düzenleme Sonuç Veriyor.Ticaret Bakanlığı tarafından alınan son incelemelere göre, ikinci el araçların sıfır satış fiyatının üzerinde pazarlanmasına yönelik kısıtlama uygulaması etkili olmaya başladı. Düzenlemeden önce yaklaşık 20 bin adet olan bu tür ilanların sayısı, şu an itibarıyla 5 binin altına düşmüş durumda.İkinci El Araç Fiyatlarında Düşüş! Ticaret Bakanlığından Alınan Verilere Göre Düzenleme Sonuç Veriyor.Ticaret Bakanlığı tarafından alınan son incelemelere göre, ikinci el araçların sıfır satış fiyatının üzerinde pazarlanmasına yönelik kısıtlama uygulaması etkili olmaya başladı. Düzenlemeden önce yaklaşık 20 bin adet olan bu tür ilanların sayısı, şu an itibarıyla 5 binin altına düşmüş durumda.

İkinci El Araç Fiyatlarında Düşüş! Ticaret Bakanlığından Alınan Verilere Göre Düzenleme Sonuç Veriyor.Ticaret Bakanlığı tarafından alınan son incelemelere göre, ikinci el araçların sıfır satış fiyatının üzerinde pazarlanmasına yönelik kısıtlama uygulaması etkili olmaya başladı. Düzenlemeden önce yaklaşık 20 bin adet olan bu tür ilanların sayısı, şu an itibarıyla 5 binin altına düşmüş durumda.

EKONOMİYE DAİR SON DAKİKA GELİŞMELERİ VE YENİ HABERLER İÇİN TIKLA ÜCRETSİZ İNDİR

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişiklikle, ikinci el araçların üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasının 1 Ocak 2024’e kadar yasaklandığı hatırlatıldı.

Bu düzenleme 15 Temmuz’da yürürlüğe girdi ve tüm gerçek ve tüzel kişilere ilan verirken “ilan platformları” tarafından uyarılar yapıldı. Buna rağmen, yasaklara aykırı ilanlar ve ilan verenlerle ilgili bilgiler Bakanlığa iletilmeye devam edildi ve takip edildi.

ikinci el araç fiyatları

Sonuçlar, düzenlemenin yürürlüğe girmesinden önce ilan platformlarında toplamda 20 binin üzerinde bireysel ve ticari ilan olduğunu gösteriyor. Ancak, yapılan uyarılar ve kamuoyu bilgilendirmeleri sonrasında bu sayı 15 Temmuz’dan itibaren 7 binlere düştü. En son yapılan incelemede ise, düzenlemeye aykırı ilan sayısı 5 binin altına inmiş durumda.

Ticaret Bakanlığı’nın yaptığı inceleme sonucunda, kısıtlamalara uymayan ilanlar veren gerçek ve tüzel kişilere, her ilan için 300 bin liraya kadar idari para cezası verildi. Bu cezaların muhataplarına tebliğ edilmeye devam ediyor.

Açıklamada ayrıca, ilan platformları üzerinden bireysel veya ticari ilan veren herkesin, 15 Temmuz’da yürürlüğe giren düzenlemeye uygun taşıt ilanları vermeleri gerektiği vurgulandı. Ayrıca, bir yıl içinde en fazla üç araç satışına izin verildiği ve bunun üzerindeki satışların ticari faaliyet kabul edildiği hatırlatılarak, bu kurala uymayanlar hakkında cezai işlem yapılacağı belirtildi. Ayrıca, birinci derece yakın akrabaları dahil olmak üzere vekaletle satış yapan kişilerin de incelemeye alındığı ve gerekli cezai işlemlerin yapıldığı aktarıldı. Tespit edilen şahısların bilgilerinin Hazine ve Maliye Bakanlığı’na iletilmesinin de vergi incelemesi için önemli olduğu vurgulandı.

Ticaret Bakanlığı’nın getirdiği düzenlemenin, ikinci el araç fiyatlarının kontrol altına alınması ve tüketicilerin korunması amacıyla önemli bir adım olduğu görülüyor.

KARİYERBANKASİ.NET