İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) anketi sonuçlarına göre, nisanda PMI 51,5'e yükselerek...İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) anketi sonuçlarına göre, nisanda PMI 51,5'e yükselerek...

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) anketi sonuçlarına göre, nisanda PMI 51,5’e yükselerek, üst üste dördüncü ay sektörde iyileşmeye işaret etti.

Talep Koşullarındaki Güçlenme ve Üretim Artışı
Nisan ayında birçok firma, talep koşullarındaki güçlenme nedeniyle yeni siparişler ve üretimde artış bildirdi. Toplam yeni işler, yeni ihracat siparişleri ve üretimdeki artışlar mart ayına göre daha hızlı gerçekleşti.

Deprem Kaynaklı Aksamalar ve Teslimat Sürelerinde Artış
Deprem kaynaklı aksamalar ve ham madde temininde yaşanan zorluklar, nisanda tedarik zincirlerinde gözlemlendi ve teslimat sürelerinde üst üste dördüncü ay artış yaşandı.

İstihdam Artışı ve Girdi Fiyatlarındaki Keskin Artış
Nisan ayında bazı firmalar çalışan sayılarını artırırken, erken emeklilik yasasının yürürlüğe girmesinin ardından işten ayrılmalar istihdamın yatay seyretmesine yol açtı. Ham madde maliyetlerindeki yükseliş ve liradaki zayıflığa bağlı olarak girdi fiyatlarındaki keskin artış nisanda da devam etti.

Sektörel PMI Raporu ve Enflasyon Oranı
İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI nisan ayı raporuna göre, şubat ayındaki depremin ardından bazı sektörler güçlü toparlanma eğilimi gösterirken, diğer sektörler yeni sipariş alma ve üretim hacmini artırma konusunda zorluk yaşamaya devam etti. Enflasyon oranı, yıl başından bu yana en düşük düzeye geriledi.

Farklı Sektörlerde Toparlanma ve İstihdam Durumu
Kara ve deniz taşıtları ile ana metal sanayiinde toparlanma hız kazanırken, ağaç ve kağıt ürünleri ile giyim ve deri ürünleri gibi diğer sektörler zorlu faaliyet koşullarıyla karşılaşmaya devam etti. İstihdamdaki en güçlü büyüme kimyasal, plastik ve kauçuk kategorisinde kaydedildi.

Girdi Fiyatları ve Ürün Fiyatları
Takip edilen 10 sektörün çoğunda girdi maliyetleri nisanda artmaya devam etti, ancak enflasyon mart ayına göre hız kaybetti. Nihai ürün fiyatlarındaki artış da Ağustos 2022’den bu yana en düşük oranda gerçekleşti.

Sektörlerde Teslimat Süreleri ve Yorumlar
Şubat ayındaki depreme bağlı olarak girdi temininde yaşanan sorunlar, takip edilen sektörlerin yarısında teslimat sürelerinin nisanda da artmasına yol açtı. S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Türk imalat sektöründeki toparlanmanın nisan ayında ivme kazandığını belirterek, şubattaki depremin etkilerinin, özellikle tedarik zincirleri ve firmaların malzeme temininde yaşadığı zorluklar üzerinden nisan ayında da devam ettiğini ifade etti.