Türkiye Elektrik Üretiminde Büyük Atılım: Kurulu Güç 3.3 Kat Arttı.Türkiye'nin 2002 yılında sadece 31,846 megavat olan elektrik kurulu gücü, sonunda 105,135 megavata ulaşarak tam 3.3 kat arttı. Bu muazzam büyüme, temmuz sonunda gerçekleşti. Ayrıca, elektrik üretimindeki yenilenebilir enerji payı yüzde 42'ye yükseldi.Türkiye Elektrik Üretiminde Büyük Atılım: Kurulu Güç 3.3 Kat Arttı.

Türkiye Elektrik Üretiminde Büyük Atılım: Kurulu Güç 3.3 Kat Arttı.

Türkiye’nin 2002 yılında sadece 31,846 megavat olan elektrik kurulu gücü, sonunda 105,135 megavata ulaşarak tam 3.3 kat arttı. Bu muazzam büyüme, temmuz sonunda gerçekleşti. Ayrıca, elektrik üretimindeki yenilenebilir enerji payı yüzde 42’ye yükseldi.

Ekonomiye dair son dakika gelişmelerinden anında haberdar olmak için TIKLA ÜCRETSİZ İNDİR.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, 16. EIF Gaziantep Enerji Fuarı’nın açılışında bu önemli gelişmeleri vurguladı. Türkiye’nin mevcut kurulu gücünün yaklaşık %55’inin yenilenebilir enerji kaynaklarından oluştuğunu belirtti.

Tancan, geçen yıl sonunda Türkiye’nin elektrik üretiminin 326 milyar kilovata ulaştığını açıkladı ve Türkiye’nin yenilenebilir enerji kurulu gücünde Avrupa’da 5’inci, dünya genelinde ise 12’inci sırada yer aldığını ifade etti.

Yenilenebilir enerji konusundaki başarılarımızın altını çizen Tancan, özellikle Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması ve Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı modelleriyle son 21 yılda büyük mesafe kat ettiklerini belirtti. 2002’de sadece 31,846 megavat olan elektrik kurulu gücü, 3.3 kat artarak temmuz sonunda 105,135 megavata ulaştı. Bu büyük yatırımların çoğunluğunu ise özel sektörün gerçekleştirdiği vurgulandı.

Güneş enerjisi alanında da Türkiye’nin büyük hedeflere sahip olduğunu kaydeden Tancan, “Her yıl 3.5 gigavat güneş kurulu gücünü devreye alarak 2035’e kadar toplam 189 gigavatlık kurulu gücün 52 gigavatının güneş enerjisi kaynaklı olmasını hedefliyoruz.” dedi. Ayrıca, Türkiye’nin bu alandaki yerli ürün üretiminde de önemli başarılar elde ettiğini belirtti ve “Rüzgar ve güneş alanında birçok ekipman Türkiye’de üretilmeye başlandı. Panellerin yerlilik oranı yüzde 80’lere ulaştı.” dedi.

Türkiye’nin uluslararası alandaki gücünü vurgulayan Tancan, “Dünyanın panel üretimi yapan en büyük 3’üncü ülkesi konumuna geldik.” şeklinde konuştu.

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli, güneş enerjisi sektöründe 150 bin kişilik doğrudan istihdam sağlandığını ve Türkiye’de yaklaşık 30 bin megavat üretim kapasiteli panel fabrikaları kurulduğunu belirtti. Türkiye’nin panel üretimindeki bu büyüme ile dünyanın panel üreten 3’üncü büyük ülkesi konumuna geldiğini söyledi.

Ancak, sektördeki finansman koşullarının bazı projelerin gecikmesine neden olduğunu vurgulayan Kaleli, kamu bankalarından desteklenen uygun finansman paketlerinin projelerin hayata geçirilmesi için önemli olduğunu belirtti. Bu alandaki kapasitenin artırılmasının sektörün ortak isteği olduğunu vurguladı.

EIF Kongre Yürütme Kurulu Başkanı Çiğdem Dilek, Türkiye’nin enerji sektöründeki teknolojik gelişmelerin önemli bir parçası haline geldiğini ve öz tüketim ile dağıtık enerji konularının yatırımcıların öncelikli gündeminde olduğunu belirtti. EIF’in yeni fırsatlar yaratan bir platform olduğunu vurgulayarak, sektör temsilcilerini bu etkinliğe katılmaya davet etti.

Etkinliğin ana sponsoru olan Ankara merkezli ELİN Enerji’nin Genel Müdür Yardımcısı Kemal Ertuğran da güneş enerjisi yatırımlarına devam ettiklerini ve ABD’de panel üretim fabrikası kurduklarını açıkladı.

KARİYERBANKASİ.NET