Trafik Sigortasına Yeni Düzenleme.Bugün itibarıyla yürürlüğe giren bir düzenlemeyle, zorunlu trafik sigortasında önemli bir değişiklik yaşanıyor. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), hasar maliyet endeksi adı verilen bir sistemi devreye alıyor.

Trafik Sigortasına Yeni Düzenleme.

Bugün itibarıyla yürürlüğe giren bir düzenlemeyle, zorunlu trafik sigortasında önemli bir değişiklik yaşanıyor. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), hasar maliyet endeksi adı verilen bir sistemi devreye alıyor.

SEDDK’nin Yeni Uygulaması: Hasar Maliyet Endeksi

2023 Aralık ayında duyurulan bu yeni uygulama, Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası’nda (zorunlu trafik sigortası) hayata geçiriliyor. SEDDK, ekonomik koşulları göz önünde bulundurarak ve sigortalıların çıkarlarını koruyarak, hasar prim dengesinin sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçlıyor.

Endeksin Belirlenmesinde Etkili Kalemler

Hasar maliyet endeksi, bir dizi faktörü dikkate alarak belirleniyor. Bu faktörler arasında asgari ücret, yedek parça fiyatları, bakım-onarım maliyetleri ve motorlu araç fiyatlarındaki değişimler bulunuyor. Söz konusu endeks, araçların modeli, yaşı ve ikamet edilen bölgenin yanı sıra fiyat değişimlerini içeriyor.

Mayıs Ayında Yüzde 3’lük Artış

SEDDK’nin yayımladığı genelgeye göre, mayıs ayı prim artışı azami yüzde 3 olarak belirlendi. Bu da sigorta şirketlerinin zorunlu trafik sigortası poliçe fiyatlarında mayıs ayında yüzde 3’e kadar artış yapabileceği anlamına geliyor.

Sektördeki Görüşler ve Öneriler

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Özgür Yılmaz, hasar maliyet endeksinde asgari ücret artışının en önemli faktör olduğunu belirtiyor. Yılmaz ayrıca, sektördeki şirketlerin kaskoda olduğu gibi serbest tarifeye geçmesi gerektiğini savunuyor. Bu geçişin, sigortalıların daha uygun primlerle poliçe almasını sağlayabileceğini düşünüyor.

Yılmaz ayrıca, sektör temsilcilerinin bir talebi olarak, devlet tarafından belirlenecek bir üst sınırın olduğu bir tarifenin uygulanmasını öneriyor. Bu sayede sigorta şirketlerinin hasardan kaynaklanan zararlarını dengeleyebilecekleri bir aralık oluşturulabileceğini belirtiyor.