TCMB raporu, Şubat ayında genel enflasyon oranlarında azalma olmasına rağmen gıda fiyatlarının özellikle sebze, kırmızı et ve süt ürünlerinde yükselmeye devam ettiğini ortaya koydu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat ayı enflasyon rakamlarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, perakende sektöründeki fiyat sabitleme kampanyalarının sona ermesiyle birlikte gıda fiyatlarının sebze, kırmızı et ve süt ürünleri öncülüğünde yüksek bir oranda artmaya devam ettiğini belirtti.

42 BİN 500 SAĞLIK PERSONELİ ALIMI BEKLENİYOR. DUYURULAR GELDİĞİ ANDA HABERDAR OLMAK İÇİN TIKLA VE İNDİR.

Bu durum, TÜİK tarafından açıklanan Şubat ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileriyle de doğrulandı. TÜİK, TÜFE’nin Şubat ayında %3,15 artış gösterdiğini ve yıllık enflasyonun %55,18’e gerilediğini açıkladı.

TCMB’nin raporuna göre, Şubat ayında yıllık enflasyon tüm alt gruplarda düşüş kaydetti. Enerji fiyatlarındaki ılımlı seyir devam ederken, temel mal grubunda da bu dönemde aylık artışlar yavaşladı. Hizmetlerdeki fiyat artışı ise bir önceki aya göre yavaşlamakla birlikte, yemek hizmetleri, eğitim ve bakım-onarım gibi kalemler öncülüğünde nispeten yüksek seyretti.

Gıda Fiyatlarındaki Artış ve Yansımaları

TCMB raporunda yer alan değerlendirmelere göre, kirada aylık artış oranı bir önceki aya kıyasla önemli ölçüde gerilemesine rağmen, gıda fiyatları sebze, kırmızı et ve süt ürünleri öncülüğünde yüksek bir oranda artmaya devam etti. Üretici fiyatları aylık artışı enerji fiyatlarındaki belirgin gerilemenin katkısıyla zayıflarken, bu görünüm altında, B ve C endekslerinde yıllık enflasyon düştü.

Gıda ve alkolsüz içecekler grubu fiyatları, Şubat ayında aylık bazda %7,36 oranında artarken, yıllık enflasyon %1,67 puan azalarak %69,33 oldu. Yıllık enflasyon işlenmemiş gıdalarda %2,67 puan düşüşle %66,13’e gerilerken, işlenmiş gıdalarda %0,31 puan artışla %73,87’ye yükseldi. Mevsimsellikten arındırılmış veriler, sebze grubunda daha belirgin olmak üzere taze meyve ve sebze fiyatlarında artışa işaret etti.