Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, mart ayında Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) yıllık bazda yüzde 106,77 artış kaydetti.Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, mart ayında Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) yıllık bazda yüzde 106,77 artış kaydetti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre, mart ayında Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) yıllık bazda yüzde 106,77 artış kaydetti.

Aylık ve Yıllık Artış Oranları

Mart ayında, Tarım ÜFE bir önceki aya göre yüzde 1,79, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 20,51, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 106,77 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 142,37 artış gösterdi.

Sektörel Değişimler

Sektörlerde aylık değişim incelendiğinde, tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 1,64, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde yüzde 3,96 ve balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 6,72 artış gözlendi.

Ekonomiye dair son dakika gelişmelerinden anında haberdar olmak için TIKLA ÜCRETSİZ İNDİR.

Ana Gruplar ve Alt Gruplardaki Değişimler

Ana gruplarda aylık değişim incelendiğinde, tek yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 3,51 azalış, çok yıllık bitkisel ürünlerde yüzde 4,57 ve canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerde yüzde 7,22 artış görüldü.

Aylık ve yıllık bazda alt grupların değişimlerine bakıldığında, aylık azalışın yüksek olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 28,66 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler ve yüzde 7,4 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular oldu. Aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise yüzde 11,49 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar ve yüzde 10,81 ile koyun ve keçi, canlı, bunların işlenmemiş süt ve yapağıları olarak belirlendi.

Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla, yüzde 21,55 ile lifli bitkiler ve yüzde 68,88 ile tahıllar (pirinç hariç), baklagiller ve yağlı tohumlar oldu. Yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla, yüzde 174,94 ile turunçgiller ve yüzde 173,85 ile yağlı meyveler olarak kayıtlara geçti.

Ortalama Fiyat Değişimleri

Endekste yer alan 81 maddeden 31’inin ortalama fiyatında azalış olurken, 45’inin ortalama fiyatında artış gerçekleşti. Bu veriler, Tarım ÜFE’nin mart ayında önemli oranda artış gösterdiğini ortaya koyarken, ortalama fiyat değişimleri de sektörel ve ürün bazında farklılıklar göstermektedir. İlgili tüm paydaşlar, bu verilere göre stratejilerini ve politikalarını gözden geçirebilir.

KARİYERBANKASİ.NET