Borsada manipülasyon yapanlar hakkında suç duyurusu.

Sermaye Piyasası Kurulu, Borsa’da manipülasyon yaptıkları tespit edilen kişiler hakkında suç duyurusunda bulundu. Fiyatların yapay olarak değiştirilmesinde pay sahibi olduğu belirlenen 16 kişi hakkında dava açıldı.

GRUP ADI ALTINDA HAREKET EDİYORLARDI

SPK, bazı pay piyasalarında olağandışı hareketlilik tespit etti. Yapılan incelemeler neticesinde 16 kişinin Borsa’da manipülasyon yaptığı belirlendi. Yatırımcıların , pay piyasasındaki işlemlerde grup adı altında hareket ettikleri tespit edildi.

İnceleme sonucunda grup hesaplarından yapılan işlemlerin bir dakikadan daha kısa sürede yön değiştirdiği belirlendi. Aynı fiyatlı alım ve satım yönlü emirler de işlem miktarının artırılması amacıyla verildi.

ŞÜPHELİLER BİLİNÇLİ ÇEKİLDE YANILTICI İŞLEMLER GERÇEKLEŞTİRDİ

SPK’nın incelemesi sonucunda şüpheliler hakkında şikayette bulunuldu. Şüpheliler hakkında iddianame düzenlenerek dava açıldı. İddinamedeki tespitlere göre ; şüpheliler pay piyasasındaki fiyatların yapay olarak düşmesine neden oldu. Şüpheliler, grup olarak bilinçli şekilde yanıltıcı işlemler gerçekleştirdi.

MANİPÜLASYON NEDİR?

Sermaye Piyasasında Piyasa Dolandırıcılığı (Manipülasyon)

Sermaye piyasasında piyasa dolandırıcılığı (manipülasyon), 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun (SPKn) 107 nci maddesinin birinci ve ikinci fıkrasında birer suç tipi olarak düzenlenmiştir. Piyasa dolandırıcılığı, birçok farklı yöntemin kullanılması suretiyle yapılabilir. Ancak gerek teorik olarak üzerinde uzlaşılan gerek uygulamada sık sık ortaya çıkan bazı işlem kalıplarını piyasa dolandırıcı işlem örnekleri olarak ortaya koymak mümkündür.

Piyasalar üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle, piyasa dolandırıcılığına ilişkin olarak ceza hukukunda yer alan dolandırıcılık hükümlerinden ayrı bir suç olarak düzenleme yapılması ve bu konuda belirli işlem türlerine yasaklamalar getirilmesi ihtiyacı doğmuştur.

1. İşlem Bazlı Piyasa Dolandırıcılığı (6362 sayılı SPKn md. 107/1)

İşlem bazlı piyasa dolandırıcılığı 6362 sayılı SPKn’nun 107 nci maddesinin birinci fıkrasında (107/1) düzenlenmiştir. Bu düzenleme uyarınca; “sermaye piyasası araçlarının fiyatlarına, fiyat değişimlerine, arz ve taleplerine ilişkin olarak yanlış veya yanıltıcı izlenim uyandırmak amacıyla alım veya satım yapanlar, emir verenler, emir iptal edenler, emir değiştirenler veya hesap hareketleri gerçekleştirenler” hakkında 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve beş bin günden on bin güne kadar adli para cezası verileceği, ancak bu suçtan dolayı verilecek olan adli para cezasının miktarının suçun işlenmesi ile elde edilen menfaatten az olamayacağı hükme bağlanmıştır.

2. Bilgi Bazlı Piyasa Dolandırıcılığı (6362 sayılı SPKn md. 107/2)

6362 sayılı SPKn’nun 107 nci maddesinin ikinci fıkrasında (107/2), aynı maddenin birinci fıkrasında öngörülen işlem bazlı piyasa dolandırıcılığına paralel olarak, sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerini ve yatırımcıların kararlarını etkileyebilecek bilgiye dayanan bazı fiiller cezai müeyyideye bağlanmıştır. Bu düzenleme uyarınca, “sermaye piyasası araçlarının fiyatlarını, değerlerini veya yatırımcıların kararlarını etkilemek amacıyla yalan, yanlış veya yanıltıcı bilgi veren, söylenti çıkaran, haber veren, yorum yapan veya rapor hazırlayan ya da bunları yayan ve bu suretle menfaat sağlayan” kişilerin 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılacağı hükme bağlamıştır.

Diğer taraftan, SPKn’nun 104’üncü maddesinde piyasa bozucu eylemler tanımlanmış olup, anılan madde dayanak alınarak hazırlanan VI-104.1 sayılı Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği’nde makul bir ekonomik veya finansal bir gerekçeyle açıklanamayan, borsa ve teşkilatlanmış diğer piyasaların güven, açıklık ve istikrar içinde çalışmasını bozacak nitelikteki eylem ve işlemlerin belirlenmesi ile bu eylem ve işlemleri gerçekleştirenler hakkında uygulanacak yaptırımlar hükme bağlanmıştır.  

https://spk.gov.tr/yatirimcilar/sermaye-piyasasinda-piyasa-dolandiriciligi-manipulasyon