ODTÜ Kıyı ve Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi, Doğu Akdeniz'deki Tsunami Değerlendirmeleri projesi kapsamında İskenderun Körfezi'nde küçük genlikli tsunami oluştuğunu raporladı.ODTÜ Kıyı ve Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi, Doğu Akdeniz'deki Tsunami Değerlendirmeleri projesi kapsamında İskenderun Körfezi'nde küçük genlikli tsunami oluştuğunu raporladı. Su düzeyi değişimleriyle oluşan dalgaların analiz edildiği çalışmada, tsunami kaynağı ve oluşma mekanizması da belirlendi.

ODTÜ Kıyı ve Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi, Doğu Akdeniz’deki Tsunami Değerlendirmeleri projesi kapsamında İskenderun Körfezi’nde küçük genlikli tsunami oluştuğunu raporladı. Su düzeyi değişimleriyle oluşan dalgaların analiz edildiği çalışmada, tsunami kaynağı ve oluşma mekanizması da belirlendi.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kıyı ve Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi, ‘İskenderun Körfezi Kıyı Yapıları Ve Doğu Akdeniz’deki Tsunami Değerlendirmeleri’ projesi kapsamında araştırmalarını tamamlayarak bir rapor yayınladı. Projenin amacı, İskenderun Körfezi’ndeki kıyı yapıları ve Doğu Akdeniz’deki tsunamiler hakkında bilgi toplamak ve analiz etmek.

ODTÜ Kıyı ve Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner liderliğindeki 7 kişilik ekip, TÜBİTAK 1002 C Hızlı Destek Programı çerçevesinde araştırmalarını tamamladı ve raporunu yayınladı.

Gündem ve ekonomiye dair son dakika haberleri için tıkla ve indir.

Çalışmalarda, Hatay Arsuz, Mersin Erdemli, Kuzey Kıbrıs Gazimagusa ve Girne’deki istasyonlarda, su düzeyi değişiklikleri ölçüldü ve küçük genlikli tsunami oluştuğu tespit edildi.

ODTÜ tarafından geliştirilen ‘NAMI DANCE tsunami sayısal modeli’ kullanılarak yapılan çalışmalarda, ölçüm istasyonlarında kaydedilen su düzeyi değişimlerine neden olan tsunami kaynağının yeri ve oluşma mekanizması da araştırıldı. Çalışmalar sonucunda, dalganın ölçüm istasyonlarına varış zamanlarını sağlayan oluşma yerinin Samandağ kuzeyinde Kale burnu açıkları olduğu belirlendi.