Lise mezunu polis olma şartları neler, sizler için açıklıyoruz. Kişilerin polis olma hayalleri belirlenen kriterler doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Ortaöğretim mezunu olan kişilerde polislik mesleğine alım sürecinde aranılan şartlar genel olarak; vatandaşlık, yaş, eğitim, fiziksel sağlık durumu, sürücü belgesi ve mental sağlık durumudur. işte tüm detaylar..

Lise mezunu polis olma şartları neler, sizler için açıklıyoruz. Kişilerin polis olma hayalleri belirlenen kriterler doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Ortaöğretim mezunu olan kişilerde polislik mesleğine alım sürecinde aranılan şartlar genel olarak; vatandaşlık, yaş, eğitim, fiziksel sağlık durumu, sürücü belgesi ve mental sağlık durumudur. işte tüm detaylar..

Lise Mezunu Polis Olma Şartları

  • T.C. vatandaşı olmak
  • En az lise mezuniyetini sağlamış olmak
  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • 26 yaşından gün almamış olmak
  • Askerlik ile ilgili durumu çözmüş olmak
  • Fiziki ve yeterlilik sınavından istenilen başarıyı elde etmiş olmak
  • Güvenli ve arşiv soruşturmalarından olumlu sonuç almış olmak
  • Kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak
  • Alkol uyarıcı madde veya uyuşturucu nedeniyle tedavi almamış olmak
  • Vücutta her hangi bir bölgede estetik amaçlı bir işlemin bulunmaması
  • Dövme, piercing gibi olguların vücutta bulunmaması
  • Gerekli boy ve kilo kriterlerini taşımaktır.

Polislik mesleği sağlam bir fiziksel duruşun yanı sıra sağlıklı bir psikolojik sağlamlığı da gerektiren bir meslektir. Kişinin psikolojik açıdan bu mesleği yapmakta zorluk yaşamayacağı konusunda kendisine güvenmesi de gerekmektedir.

Düz Lise Mezunu Polis Olabilir mi?

Ülkemizde polislerin akademik ve mesleki anlamda yetiştirilmesini sağlayan Polis Meslek Yüksek Okulları PMYO’lara lise ve dengi eğitim kurumlarından mezun olmuş kişileri de kabul etmektedir. Bu durum düz lise mezunlarının önünde bulunan polis olamama sorunu ortadan kaldırmaktadır. Lise mezunu polis olma şartları sağlandığı takdirde kişinin düz lise mezunu olması mesleği yapmak konusunda engel teşkil etmemektedir.

Bugün pek çok genç tarafından araştırılan düz lise mezunu polis olabilir mi sorusuna verilebilecek cevap ise, bu alandan mezun olan kişilerin diğer başvuru şartlarını taşıması halinde mezun oldukları lisenin bu eğitimi almaya ve polis olmaya engel teşkil etmediği olacaktır.

Lise Mezunları Kaç Yaşına Kadar Polis Olabilir?

Polislik mesleğine girişte aranılan şartlar arasında yer alan yaş şartı kişinin reşit yani 18 yaşını doldurmuş olmasıdır. Burada belirtilen üst sınır ise 26 yaştır. Yaş şartı pek çok lise mezunu için uygun olmakla birlikte kimi lise mezunları farklı nedenlerden dolayı bu yaş şartını karşılayamamaktadır.

Yaş şartında küçük bir detay dikkat çekmektedir. Lise mezunu polis olabilir mikaç yaşına kadar olabilir sorusuna cevap verirken iki farklı seçenek karşımıza çıkmaktadır. Burada kişinin askerliğini yapması halinde üst sınır 24 yaşını doldurmamış olmak iken, askerliğini yapmış polis adaylarında bu yaş sınırı 26 olarak belirlenmiştir.

Lise mezunu polis olma şartları incelenirken erkek bireylerde askerliğin yapılmış olması veya yapılmamış olması yaş şartında farklılıkları ortaya çıkarmaktadır. Başvuru yapacak kişilerin bu detayı bilmeleri hak kayıplarının önlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

Polis Olmak İçin Gerekli Fiziksel Şartlar

Lise mezunu polis olma şartları içerisinde dikkat çeken polis olmak için gerekli fiziksel şartlar şöyledir;

  • Kadınlarda en az 1.62cm ve erkek adaylarda en az 1.67cm boy uzunluğu
  • Vücudun herhangi bir yerinde organ ve uzuv kaybının bulunmaması
  • Beden kitle endeksinin 18-27 arasında bulunmasıdır.

Fiziksel olarak bu kriterleri yerine getiren adaylarının uygulamalı ve sözlü sınavları geçerek polis olmaları mümkün olacaktır. Uygulanacak olan parkur sınavında başarılı olmak ve parkuru erkek adaylar için 48 saniye bayan adaylar için 50 saniyede tamamlanış olmak aranılan şartlar arasındadır.

Parkur sınavında erkek adaylarda 40 saniyenin altında parkuru tamamlamak ve kadın adaylarda 42 saniyenin altında parkuru tamamlamak 100 puan alınmasını öngörmektedir. Polislik mesleği için kendini uygun gören ve gerekli şartları taşıyan pek çok aday yapılacak olan parkur sınavı için profesyonel destek ile çalışma yapmaktadır.

Başvuru Zamanı ve Şekli

Yüksek Okula giriş sınavına ilişkin başvurular her yıl Polis Akademisi Başkanlığı tarafından belirlenip ilan edilen tarihler arasında Polis Meslek Yüksekokulu Müdürlüklerine şahsen yapılır. Posta yoluyla veya son başvuru tarihinden sonra gönderilen, eksik belgeli
başvuru değerlendirmeye alınmayacaktır.

Başvuru:

Başvuru esnasında adaylardan:

a) Form dilekçe,

b) Nüfus cüzdanı fotokopisi veya noterden tasdikli örneği,

c) Diploma veya çıkış belgesi fotokopisi veya noterden tasdikli örneği,

d) Yazılı sınav tarihinde askerlikle ilişiği bulunmadığına dair belge,

e) Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık Kıyafetine Dair Yönetmeliğin 5 inci ve 10 uncu maddelerinde belirtilen hususlara uygun son bir yıl içerisinde çekilmiş 6 adet vesikalık fotoğraf,

f) İkametgah belgesi,

g) ÖSS sonuç belgesi,

h) Vukuatlı nüfus kayıt örneği,

i) Kendisinin ve evli ise eşinin adli sicil belgeleri,

j) Evli ise evlenme cüzdanı fotokopisi veya noterden tasdikli örneği, istenir.

Fotokopisi verilen belgelerin aslı, müracaat sırasında müracaatı alan görevliye ibraz edildiğinde fotokopiler görevli tarafından “Aslı Görüldü” ibaresi ile birlikte sicil ve imza atılarak alınır.
Ayrıca, 2330 sayılı Nakdi Tazminat Verilmesi ve Aylık Bağlanması Hakkındaki Kanun kapsamında şehit veya görev malulü olan Emniyet Teşkilatı personelinin eş ve çocuklarından şehitlik veya malullük belgesi istenir.

Sınav giderlerini karşılamak üzere adaylardan, Akademi döner sermaye işletmesine her yıl Akademi tarafından tespit edilen miktarda ücret alınır.

Başvuru Esnasında İstenen Belgeler

a) Başvuru dilekçesi,
b) Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması formu,
c) Lisans diplomasının veya geçici bitirme belgesinin aslı ve fotokopisi,
ç) Erkek adaylardan askerlik durum beyanı,
d) Evli ise evli olduğuna dair beyan,
e) KPSS Sonuç Belgesinin aslı ve fotokopisi,
f) 16/7/1982 tarihli ve 8/5105 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmeliğe uygun olarak son bir yıl içinde çekilmiş on adet vesikalık fotoğraf,
(2) Birinci fıkrada istenen belgelerin fotokopileri, başvuru sırasında görevli tarafından asılları ile karşılaştırılarak kontrol edildikten sonra “Aslı Görüldü” ibaresi ile isim, rütbe ve sicil yazılarak imza edilir ve belgelerin aslı adaya geri verilir.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İçişleri Bakanlığının bütçe sunumunda Emniyet Genel Müdürlüğüne 2024 yılında 10 bin polis alımı yapılacağını duyurmuştu. 10 bin polis alımı duyurusu yayımlandığında bildirimle haberdar olmak için TIKLA ÜCRETSİZ İNDİR.

İlgili haber; https://kariyerbankasi.net/bakan-duyurdu-egm-10-bin-polis-alimi-yapacak/

KAYNAK: https://polisnoktasi.com/lise-mezunu-polis-olma-sartlari/