Büyükşehirlerdeki yüksek kira sorununa karşı yürütülen çok yönlü çalışmalar devam ediyor. Fahiş kira artışlarını önlemek adına getirilen yasal düzenlemeler ile kiracılara bir koruma kalkanı oluşturulacak. Ayrıca, yüzde 25 sınırına uymayan ev sahiplerine ağır cezaların uygulanacağı öğrenildi.

Büyükşehirlerde Kira Artışına Karşı Önlemler Alınıyor

Özellikle İstanbul gibi büyükşehirlerde, vatandaşların en çok dile getirdiği sorunların başında fahiş kira artışları geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da sıkça gündeme getirdiği bu konuda, Çevre, Adalet ve Ticaret Bakanlıkları ile ilgili kurumlar çok yönlü bir çalışma yürütüyor.

EKONOMİYE DAİR SON DAKİKA HABERLERİ İÇİN TIKLA İNDİR.

Kira Artış Oranlarında %25 Sınırı

Sabah Gazetesi’nden Hazal Ateş’in haberine göre, konutlarda kira artış oranlarına getirilen yüzde 25’lik sınır, 1 Haziran 2022-1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerini kapsıyor. Temmuz ayında bu sınırın yeniden uzatılacağı ve fahiş kira artışı yapan ev sahiplerine hapis ve para cezası uygulanacağı belirtiliyor.

Memurlara Kira Katkısı

Yeni dönemde büyükşehirlerde memurlara il ve ilçe bazında kira katkısı için kapsamlı bir hazırlık yapılıyor. Destekten kamuda çalışan kadrolu, sözleşmeli memur ve kamu işçilerinin faydalanması bekleniyor. Geçinme endeksi oluşturulacak ve yaşamı kolaylaştıracak tutarlar belirlenecek.

Yasal Fren ve Ağır Cezalar Geliyor

Adalet Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen kira artışına yasal fren çalışması, ilgili bakanlıkların katkılarıyla gerçekleştiriliyor. “Hapis, adli para ya da para cezası” olmak üzere 3 alternatif üzerinde çalışma yürütülüyor. Kira bedeli belirlenirken taşınmazın yaşı, metrekaresi, bulunduğu kat, konumu, niteliği dikkate alınacak. Bu kriterlerin üzerinde kira bedeli belirleyenlere adli ve idari para cezaları uygulanacak.

Arabulucu Uygulaması 1 Eylül’de Başlıyor

1 Eylül’den itibaren arabuluculuk zorunlu hale getiriliyor. Kira kaynaklı ihtilafların tamamı önce arabulucuya gidip, daha sonra dava açılabilir.

Kira Artışlarında %25 Sınırı

Kiralık mülklerde yapılan aylık ödeme tutarının artışı yılda bir defa olmak üzere gerçekleşiyor. Geçen yıl temmuz ayında yapılan düzenlemeyle yüzde 25 sınırı getirildi. Bu oranın üzerinde yüksek bir zam uygulanamıyor.

Şikayetler Nerede Değerlendirilecek?

Tüketici danışma hattı ALO 175, CİMER, Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşlarına şikayet edilebilir. Tüketici mahkemelerine başvurulabilir, dava açılabilir.

Ev Sahibinin Tahliye Hakkı ve Kiracının Tazminat Hakkı

Borçlar Kanunu uyarınca yeniden inşa ve imar amaçlı boşaltılan taşınmazlarda bu işlemler bittikten sonra öncelikle aynı kiracıya teklif götürülür. Ev sahibi taşınmazı başkasına kiraya verirse eski kiracısına son kira yılında ödenmiş olan bir yıllık kira bedelinden az olmamak üzerde tazminat ödemekle yükümlü oluyor. Ayrıca, ev sahibi kiracıyı 10 yıllık sürenin sonunda yasal olarak tahliye edebilir.

KARİYERBANKASİ.NET