Kıdem tazminatının kaldırılacağı yönündeki iddialar, işçi kesimi arasında endişeye neden olurken, SGK Baş Uzmanı İsa Karakaş bu konuda önemli açıklamalarda bulundu. Karakaş, kıdem tazminatının kaldırılmasının mümkün olmadığını belirterek, çalışanları rahatlatacak değerlendirmelerde bulundu.
EKONOMİYE DAİR SON DAKİKA HABERLERİNİ TAKİP İÇİN TIKLA İNDİR.
“Kıdem Tazminatı Kaldırılmayacak”
Kıdem tazminatının Türkiye’de 88 yıldır uygulandığını ve işçiler için önemli bir kazanılmış hak olduğunu vurgulayan İsa Karakaş, “Kıdem tazminatı işçi kesiminin kırmızı çizgisi. Bu hak, işçilerin çalıştıkları her yıl için en az 30 günlük brüt ücret üzerinden hesaplanarak ödenir. Bazı medya organlarının kıdem tazminatının kaldırılacağına dair spekülasyonlar yapması çalışanları gereksiz yere endişelendiriyor. Ancak kıdem tazminatının kaldırılması söz konusu bile değil,” dedi. Karakaş, kıdem tazminatının işçiler için vazgeçilmez olduğunu ve bunun değiştirilmesinin işverenlerin de sıcak bakmadığı bir konu olduğunu belirtti.
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nde İki Büyük Handikap
İsa Karakaş, kıdem tazminatının yerine gündeme gelen Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) hakkında da önemli değerlendirmeler yaptı. 2017 yılında uygulanmaya başlanan bu sistemle ilgili iki büyük handikap bulunduğuna dikkat çekti:
1. İşverenlerin Ek Yük Kaldıramaması: TES kapsamında işverenlerden ek prim ödemesi isteniyor. Ancak işverenler, zaten SGK ve işsizlik sigortası primleri gibi birçok yükümlülük altında olduklarını ve %3 ek prim ödemesinin maliyetleri daha da artıracağını dile getiriyor. Özellikle KOBİ’lerin bu yükü kaldıramayacağına vurgu yapılıyor.
2. Sistem Tamamlayıcı Değil: TES, çalışanların bir kısmını kapsıyor ancak esnaf, sanatkarlar ve işsizler gibi kesimler sistemin dışında kalıyor. Karakaş, “Pandemi döneminde esnafların yaşadığı zorlukları gördük. Bu kesimler dışarıda bırakıldığında, sistemin gerçekten tamamlayıcı olduğunu söylemek zor,” dedi.
Kaynak: TGRT