İşsizlik Sigortası Fonu 153 Milyar Liraya Ulaştı.Türkiye'de, işsizlik sigortası sistemi kapsamında işsiz kalan vatandaşların gelir kaybını telafi etmek amacıyla kurulan İşsizlik Sigortası Fonu, son verilere göre ağustos sonu itibarıyla 153 milyar lira ile tarihi bir rekor büyüklüğe ulaştı.İşsizlik Sigortası Fonu 153 Milyar Liraya Ulaştı.

İşsizlik Sigortası Fonu 153 Milyar Liraya Ulaştı.

Türkiye’de, işsizlik sigortası sistemi kapsamında işsiz kalan vatandaşların gelir kaybını telafi etmek amacıyla kurulan İşsizlik Sigortası Fonu, son verilere göre ağustos sonu itibarıyla 153 milyar lira ile tarihi bir rekor büyüklüğe ulaştı.

Ekonomiye dair son dakika gelişmelerinden anında haberdar olmak için TIKLA ÜCRETSİZ İNDİR.

İşsizlik Sigortası Fonu Tarihçesi

1999 yılında işsizlik sigortası sistemi kurulduğundan beri, isteği dışında işsiz kalan sigortalıların ekonomik güvencesini sağlayan İşsizlik Sigortası Fonu, ilk ödemelerin yapıldığı Mart 2002’den bu yana kesintisiz hizmet veriyor.

Fonun Kaynakları ve Büyümesi

Fon, işverenlerin prime esas aylık brüt kazancı üzerinden yüzde 2, sigortalıların yüzde 1 oranında kesinti yapmaları ve yüzde 1 devlet payı geliri ile büyüyor. Ağustos sonu itibarıyla fonun büyüklüğü 153 milyar liraya ulaştı.

İşsizlik Sigortası Fonu’nun Faydalanıcıları

İşsizlik ödeneği, kısa çalışma ödeneği, yarım çalışma ödeneği, ücret garanti fonu ödemesi ve nakdi ücret desteği gibi farklı yardımlarla işçiler ve işverenler tarafından kullanılan fon, son 21 yılda 17 milyon 893 bin kişiye toplamda 116 milyar lira ödeme yapmıştır.

Covid-19 Salgını Etkisi

Covid-19 salgını döneminde işçi ve işverenlere sağlanan kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği kaynakları ile fonun varlığı 131 milyar liradan 90 milyar liranın altına düşmüştü. Gelir-gider dengesi 2020’de eksi 28,3 milyar lira, 2021’de ise eksi 12,4 milyar lira olmuştu. Ancak, salgının etkisi azalmış ve normalleşme başladığında, fonun büyüklüğü 2022 sonunda 124 milyar liraya ulaşmıştır.

İşsizlik Ödeneği ve Şartları

İşsiz kalan kişilerin işsizlik ödeneğinden yararlanabilmesi için bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bu şartlar arasında kişinin kendi isteği dışında işsiz kalmış olması, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün boyunca hizmet akdine tabi olması, son üç yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödemesi ve hizmet akdinin sona ermesinden sonra 30 gün içinde İŞKUR’a başvurması bulunmaktadır. İşsizlik sigortası primi ödeme süresine göre ödeme miktarı değişir ve bu şekilde işsizlik ödeneği alınabilir. Örneğin, 600 gün prim ödemiş bir sigortalı işsiz, 180 gün boyunca işsizlik ödeneği alabilirken, 1080 gün prim ödemiş bir sigortalı işsiz 300 gün boyunca ödeme alabilir.

KARİYERBANKASİ.NET