Hububat Üretiminde Rekor Artış!Bahar ayında yoğun yağışlar, hububat üretiminde olumlu bir etki yarattı. Ülke genelinde buğday ve arpa hasadı ile ilgili olumlu rakamlar elde edildi.Hububat Üretiminde Rekor Artış!

Hububat Üretiminde Rekor Artış!

Bahar ayında yoğun yağışlar, hububat üretiminde olumlu bir etki yarattı. Ülke genelinde buğday ve arpa hasadı ile ilgili olumlu rakamlar elde edildi.

Ekonomiye dair son dakika gelişmelerinden anında haberdar olmak için TIKLA ÜCRETSİZ İNDİR.

Rekor Buğday Üretimi: 21,5 Milyon Ton

Ulusal Hububat Konseyi (UHK) Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Taşpınar, hububat hasat sezonunun sonuna geldiğini ve buğday ile arpa rekoltesinin beklentileri aştığını açıkladı.

Kuraklık endişesi, geçen yılın sonlarında ve bu yılın başlarında yaşanmıştı. Ancak Taşpınar, “Bu kuraklık, son 63 yılın ikinci en kurak kışı olarak kaydedildi. Mart ayı ve sonrasındaki düzenli yağışlarla birlikte hububat rekoltesi uzun yılların ortalamasının üzerine çıktı ve ülke genelinde 21,5 milyon ton buğday üretildi.” şeklinde konuştu.

Yağışların Olumlu Etkisi

Taşpınar, bahar aylarında aşırı yağışların bazı bölgelerde bitki hastalıklarına yol açtığını ancak bu durumun kalitede sınırlı bir düşüşe neden olduğunu belirtti.

Arpa Üretiminde Büyük Artış: 9 Milyon Ton

UHK Başkanı, uzun yılların ortalamasının buğdayda 20 milyon ton ve arpada 8 milyon ton civarında olduğunu hatırlattı. “Bu yılki hasat sezonunda buğday üretimi uzun yılların ortalamasının üzerine çıktı. Arpa üretiminde ise bugüne kadar hiç görülmemiş 9 milyon ton gibi bir rakama ulaştık.” dedi.

Çiftçiye Destekler Etkili Oldu

Taşpınar, bu başarıda çiftçilere sağlanan desteklerin önemli bir rol oynadığını vurguladı. “Hububat fiyatlarının geçen yıl ve bu yıl beklenen seviyelerde açıklanması, çiftçi, tüccar ve sanayiciyi memnun etti. Bu nedenle ekim alanları geçen yıla göre arttı. Toplamda 21,5 milyon ton buğdayın yanı sıra ithal edilen 8-9 milyon ton buğday da bulunuyor. Bu da toplamda yaklaşık 30 milyon ton buğday stoğu anlamına geliyor. Bu stokun 20 milyon tonunu iç tüketimde kullanırken, geri kalanını un, bisküvi, makarna, bulgur, helva veya irmik gibi ürünlere işleyip ihraç ediyoruz.” şeklinde açıkladı.

KARİYERBANKASİ.NET