Ham Çelik Üretimi İlk Yarıda Yüzde 16,3 Azaldı.Türkiye'nin ham çelik üretimi, ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,3'lük bir düşüşle 15,9 milyon tona geriledi. Türk çelik sektörü, üretimdeki azalışa rağmen tüketimde artış gösterdi.Ham Çelik Üretimi İlk Yarıda Yüzde 16,3 Azaldı.Türkiye'nin ham çelik üretimi, ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,3'lük bir düşüşle 15,9 milyon tona geriledi. Türk çelik sektörü, üretimdeki azalışa rağmen tüketimde artış gösterdi.

Ham Çelik Üretimi İlk Yarıda Yüzde 16,3 Azaldı.Türkiye’nin ham çelik üretimi, ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,3’lük bir düşüşle 15,9 milyon tona geriledi. Türk çelik sektörü, üretimdeki azalışa rağmen tüketimde artış gösterdi.

Haziran ayında, geçen yılın aynı ayına kıyasla, Türkiye’nin ham çelik üretimi yüzde 1,5 oranında azalarak 2,9 milyon tona düştü. Yılın ilk yarısında ise toplam üretim miktarı, yüzde 16,3’lük bir düşüşle 15,9 milyon ton olarak kaydedildi.

Ekonomiye dair son dakika gelişmelerinden anında haberdar olmak için TIKLA ÜCRETSİZ İNDİR.

Nihai mamul tüketimi ise haziran ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27,4 artarak 3,3 milyon tona ulaştı. Yılın ilk yarısında ise nihai mamul tüketimi, yüzde 15,8 oranında artarak 19,9 milyon tona yükseldi.

Dış Ticaret Verileri de Dikkat Çekici

Haziran ayında çelik ürünleri ihracatı, miktar bazında yüzde 40,8 oranında düşüşle 875,9 bin tona, değer bazında ise yüzde 52 oranında azalışla 740 milyon dolara geriledi.

İhracat, ocak-haziran döneminde de geçen yılın aynı dönemine göre miktar itibarıyla yüzde 46,5 oranında azalarak 4,5 milyon tona, değer itibarıyla da yüzde 52,5 düşüşle 3,9 milyar dolar düzeyine indi.

Çelik ürünleri ithalatı ise haziran ayında miktar bazında yüzde 12,1 artışla 1,5 milyon tona ulaştı. Değer bazında ise ithalat yüzde 9,6 oranında azalarak 1,3 milyar dolar oldu.

Ocak-haziran döneminde ise çelik ürünleri ithalatı, miktar bazında yüzde 23 artarak 9,5 milyon tona çıktı. Değer bazında ise ithalat yüzde 4,3 oranında azalışla 8,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Uzmanlar Uyarıyor

TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, Türkiye’nin ham çelik üretiminin geçen yılın ilk yarısında dünya sıralamasında 8. sırada yer aldığını ancak bu yılın aynı döneminde 10. sıraya gerilediğini belirtti. Yayan, bu gerilemede Kahramanmaraş merkezli depremlerin de etkili olduğunu ifade etti.

Ülkedeki deprem bölgesinin yeniden inşası ve iç piyasadaki talep artışının, ham çelik üretimindeki düşüşe karşın tüketimi artırdığını belirten Yayan, uzun ürünlerde ithalattaki artışın dış ticaret açığını artırdığına dikkat çekti. ABD ve AB gibi ülkelerin uyguladığı korunma tedbirlerine benzer önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayarak, çelik dış ticaretinin ve ülke ekonomisinin korunması için önemli adımlar atılması gerektiğini söyledi.

KARİYERBANKASİ.NET