Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenilirliğini artırmak ve tüketici sağlığını korumak amacıyla hazırladığı “Türk Gıda Kodeksi Gıdaların Ait Olduğu Partiyi Tanımlayan İşaretler veya Numaralar Hakkında Tebliğ Taslağı” ile yeni düzenlemeler getirdi. Bu düzenlemeye uymayanlara idari yaptırım uygulanacak.

EKONOMİYE DAİR YENİ HABERLERİ TAKİP İÇİN TIKLA İNDİR.

Yeni Tebliğle Getirilen Düzenlemeler

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıdaların ait olduğu partinin belirlenmesini sağlayacak işaretleme ve numaralandırma usullerini detaylandırdı. Tebliğe göre, gıda ürünleri üzerinde belirlenen parti numarası, harf, sembol veya işareti taşımayan ürünler piyasada satışa sunulamayacak. İşletmeciler, bu işaretlerin kaydını tutarak gerektiğinde Bakanlığa sunmak zorunda olacak.

Kapsam Dışında Olan Ürünler

Düzenleme, bazı ürünleri kapsam dışında bırakıyor. Hazır ambalajlı olmayan, son tüketiciye satış noktasında talep üzerine paketlenen veya doğrudan satış için hazır hale getirilen gıdalar ile belirli depolama ve işleme tesislerine gönderilen tarımsal ürünler bu hükme tabi olmayacak. Ayrıca, en geniş yüzeyi 10 santimetrekareden küçük ambalajlar, porsiyon dondurmalar ve yenilebilir buzlar da kapsam dışında tutulacak.

Parti Numarası Uygulaması

Gıda üreticileri, ürünlerine verdikleri parti numarası veya işaretin kaydını tutacak ve talep edilmesi halinde bu bilgileri Tarım ve Orman Bakanlığı’na sunacak. Tebliğe göre, parti numarası etikette yer alacak ve gerektiğinde “P” veya “L” harfi kullanılacak. Etiket üzerinde tavsiye edilen tüketim tarihi veya son tüketim tarihi de parti numarası olarak kullanılabilecek.

Uymayanlara İdari Yaptırım Uygulanacak

Tebliğ taslağı, Avrupa Parlamentosu ve Konseyi Direktifi’ne uyumlu olarak hazırlandı. Tebliğe uymayanlar hakkında “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu” kapsamında idari yaptırım uygulanacak. Bu düzenleme yürürlüğe girdiğinde, mevcut “Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddelerinin Parti Numaralarına Ait İşaretlerin veya Sembollerin Belirlenmesi Hakkında Tebliğ” yürürlükten kalkacak.

Uyum Süreci ve Son Tarih

Gıda işletmecileri, 31 Aralık 2026 tarihine kadar yeni tebliğ hükümlerine uymak zorunda olacak. Bu tarihten sonra tebliğe uygun olmayan gıdaların piyasada bulundurulması yasaklanacak. Aynı kurallar ithal edilen gıdaların etiketleri için de geçerli olacak.