Geçen Yıl AR-GE Faaliyetleri için Toplamda 53,8 Milyar Lira Harcandı.Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), merkezi yönetim bütçesinden yapılan araştırma ve geliştirme (AR-GE) faaliyetleri için geçen yıl yapılan harcamaları içeren "Merkezi Yönetim Bütçesinden Araştırma Geliştirme Faaliyetleri İçin Ayrılan Ödenek ve Harcamalar-2023" raporunu yayımladı. Rapora göre, 2022 yılında Türkiye'de AR-GE faaliyetleri için toplamda 53 milyar 844 milyon lira harcama yapıldı.Geçen Yıl AR-GE Faaliyetleri için Toplamda 53,8 Milyar Lira Harcandı.Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), merkezi yönetim bütçesinden yapılan araştırma ve geliştirme (AR-GE) faaliyetleri için geçen yıl yapılan harcamaları içeren "Merkezi Yönetim Bütçesinden Araştırma Geliştirme Faaliyetleri İçin Ayrılan Ödenek ve Harcamalar-2023" raporunu yayımladı. Rapora göre, 2022 yılında Türkiye'de AR-GE faaliyetleri için toplamda 53 milyar 844 milyon lira harcama yapıldı.

Geçen Yıl AR-GE Faaliyetleri için Toplamda 53,8 Milyar Lira Harcandı.Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), merkezi yönetim bütçesinden yapılan araştırma ve geliştirme (AR-GE) faaliyetleri için geçen yıl yapılan harcamaları içeren “Merkezi Yönetim Bütçesinden Araştırma Geliştirme Faaliyetleri İçin Ayrılan Ödenek ve Harcamalar-2023” raporunu yayımladı. Rapora göre, 2022 yılında Türkiye’de AR-GE faaliyetleri için toplamda 53 milyar 844 milyon lira harcama yapıldı.

EKONOMİYE DAİR SON DAKİKA GELİŞMELERİ VE YENİ HABERLER İÇİN TIKLA ÜCRETSİZ İNDİR

Geçen yıl yapılan AR-GE harcamalarının, merkezi yönetim bütçesi içindeki oranı yüzde 1,66 olarak kaydedildi. Aynı zamanda, bu harcamaların gayrisafi yurt içi hasıla içindeki oranı ise yüzde 0,36 olarak hesaplandı.

Raporda dikkat çeken bir diğer konu ise AR-GE faaliyetlerine yönelik vergi indirimi ve istisnalarının toplam miktarının geçen yıl 25 milyar 722 milyon lirayı bulması oldu. Bu durum, Türkiye’nin AR-GE çalışmalarına verdiği önemi ve teşvik politikalarının etkisini gösteriyor.

AR-GE harcamaları, sosyoekonomik hedeflere göre de sınıflandırıldı. Buna göre, 2022 yılında yapılan harcamaların yüzde 63,3’ü genel bilgi gelişimine, yüzde 10,9’u savunmaya, yüzde 6,1’i endüstriyel üretim ve teknolojiye, yüzde 4,9’u genel bilgi gelişimi AR-GE’ye (diğer kaynaklardan finanse edilen) ve yüzde 3,7’si eğitime ayrıldı.

2023 yılı için tahmini sonuçlar da raporda yer aldı. Buna göre, bu yıl AR-GE faaliyetleri için tahsis edilen ödenek miktarı 76 milyar 101 milyon lira olarak belirlendi. Tahminlere göre, en büyük pay yüzde 65,5 ile genel bilgi gelişimi için üniversitelere ayrılacak, savunma ise yüzde 13’lük payla ikinci sırayı alacak. Bu hedefleri yüzde 4,6 ile endüstriyel üretim ve teknoloji, yüzde 4,3 ile genel bilgi gelişimi (diğer kaynaklardan finanse edilen) ve yüzde 3,5 ile tarım izleyecek.

KARİYERBANKASİ.NET