Citi ekonomistleri, Türkiye'nin seçim sonrası dönemde 45-50 milyar dolarlık portföy girişi yaşayabileceğini ve Türk Lirası'nın yaklaşık yüzde 12 değer kazanabileceğini öne sürdü.Citi ekonomistleri, Türkiye'nin seçim sonrası dönemde 45-50 milyar dolarlık portföy girişi yaşayabileceğini ve Türk Lirası'nın yaklaşık yüzde 12 değer kazanabileceğini öne sürdü.

Citi ekonomistleri, Türkiye’nin seçim sonrası dönemde 45-50 milyar dolarlık portföy girişi yaşayabileceğini ve Türk Lirası’nın yaklaşık yüzde 12 değer kazanabileceğini öne sürdü.

Faiz Artırımı ve Para Politikası Normalleşmesi

Citi ekonomistleri İlker Domaç ve Gültekin Işıklar tarafından hazırlanan raporda, seçim sonrası dönemde faiz ve döviz kuru beklentileri ele alındı. Öngörülen para politikası normalleşme sürecinde faiz artırımlarının hızı ve büyüklüğü büyük ilgi çekiyor. Ekonomistler, mevcut durumda 3. ve 4. çeyrek için politika faizine ilişkin piyasa tahminlerinin sırasıyla yüzde 25,5 ve yüzde 27 seviyelerinde olduğunu belirtiyor.

Citi ekonomistleri, politika faizinin Türkiye’de yaklaşık yüzde 40’a veya daha yüksek bir seviyeye çıkarılmasının daha ihtiyatlı bir hareket tarzı olabileceğini ifade etti.

Türk Lirası için Yüzde 12’lik Değerlenme Öngörüsü

Raporda, Türk Lirası’nın değerlenme öngörüsü dikkat çekiyor. Para biriminin aşırı değerli olup olmadığı tartışılırken, mevcut düzenleyici tedbirlerin kademeli olarak gevşetilmesi durumunda bir düzeltme muhtemel görülüyor. Ancak, döviz piyasasındaki dengesizliğin büyük ölçüde sermaye hareketlerine belirli kısıtlamalar getiren düzenleyici tedbirlerden kaynaklandığı için, Citi ekonomistleri Türk Lirası için adil değer tahminlerine güvenilmemesi konusunda uyarıda bulundu.

Potansiyel Portföy Girişi ve Liranın Değer Kazanması

Citi ekonomistleri, ampirik bulgularına ve eski TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın görev süresi boyunca politika eylemlerine verilen piyasa tepkisine dayanarak, Türkiye’nin risk priminin 250 baz puan düştüğü bir senaryoyu ele alarak, küresel makroekonomik şartların sabit tutulması durumunda 12 ay içinde Türkiye’ye 45-50 milyar dolarlık portföy girişi olabileceğini belirtti.

Ekonomistler, “Ampirik sonuçlarımız, düzenleyici tedbirlerin gevşetilmesinden kaynaklanan dolar/TL’deki olası bir yukarı yönlü ayarlamanın ardından , risk priminde öngörülen iyileşmenin bu senaryoda liranın bir yıl içinde yaklaşık yüzde 12 değer kazanmasına yol açabileceğini göstermektedir” ifadelerini kullandı.

EKONOMİYE DAİR SON DAKİKA HABERLERİNİ ANLIK TAKİP İÇİN TIKLA İNDİR.