Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeyle, konutlarda 'çat kapı' haciz dönemi sona erdi.Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeyle, konutlarda 'çat kapı' haciz dönemi sona erdi. Artık konutların haczinde mahkeme kararı gerekli olacak.

Konutlarda çat kapı haciz uygulamasına son verildi

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeyle, konutlarda ‘çat kapı’ haciz dönemi sona erdi. Artık konutların haczinde mahkeme kararı gerekli olacak. Peki, bu düzenleme hangi kanunla gerçekleştirildi ve hangi maddeler eklendi?

EKONOMİ VE GÜNDEME DAİR SON DAKİKA HABERLERİ İÇİN TIKLA İNDİR.

İcra ve İflas Kanunu’nda yapılan değişiklikler

Yargıda yeni düzenlemeler içeren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunla, İcra ve İflas Kanunu’na “konutta haciz” başlıklı madde eklendi.

Mahkeme kararının önemi ve süreç

Icra müdürü, haciz yapılması talep edilen yerin konut olduğunu tespit etmesi halinde bu yerde haciz yapılmasına karar verecek ve bu kararı derhal icra mahkemesinin onayına sunacak. Mahkeme, dosyanın tevdi edildiği tarihten itibaren en geç 3 gün içinde inceleme sonunda, haciz yapılması talep edilen yerin konut olduğunun anlaşılması halinde kararın onaylanmasına kesin olarak karar verecek.

Bu kararın icra dairesine bildirilmesi üzerine ise haciz işlemleri yapılabilecek.

Haczedilemeyecek eşyalar ve haciz tutarı

Yeni düzenlemeyle, borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireylerine ait kişisel eşya ile tüm ev eşyasının haczi yasaklanacak. İcra takibine konu alacak tutarını karşılayacak miktarda haciz yapılabilecek.

Arabuluculuk şartı ve uygulama alanları

Kanuna göre, ticari davalardan, kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar, taşınmazın devrine veya taşınmaz üzerinde sınırlı ayni hak kurulmasına ilişkin uyuşmazlıklar gibi bazı davalarda dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması şartı aranacak.

KARİYERBANKASI