Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, 6 Şubat'ta yaşanan depremlerin etkilediği bölgelerde, tekstil ve ilgili sektörler için önemli bir adım atarak 2,5 milyon dolarlık bir program başlattı.Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, 6 Şubat'ta yaşanan depremlerin etkilediği bölgelerde, tekstil ve ilgili sektörler için önemli bir adım atarak 2,5 milyon dolarlık bir program başlattı.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin etkilediği bölgelerde, tekstil ve ilgili sektörler için önemli bir adım atarak 2,5 milyon dolarlık bir program başlattı.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde çeşitli programlar uygulamaya koymaya başlıyor.

Bu çerçevede, bölgede tekstil ve ilgili sektörlerde 3 bin 500 kişiye istihdam sağlamak ve kadınlar ile diğer dezavantajlı grupları iş gücü piyasasına entegre etmek amacıyla 2,5 milyon dolarlık bir girişim başlatıldı.

İsveç tarafından finanse edilen bu program, Güney Kore ve Finlandiya’nın ek katkılarıyla başladı ve depremlerin ardından nitelikli işçilerin Türkiye’nin güney ve güneydoğusundan diğer illere göç etmesi sonucu ortaya çıkan acil iş gücü açığını gidermeyi hedefliyor.

UNDP, kısa vadede deprem bölgesindeki 500 yeni tekstil işçisine işbaşı eğitimi sağlamayı, 3 bin tekstil işçisi ve ailelerine genel yaşam becerileri kazandırmayı ve psikososyal destek sağlamayı planlıyor. Bu çerçevede Hatay’da bir Mesleki Ruh Sağlığı Merkezi kurulması da düşünülüyor. Ayrıca işverenlerle “insana yakışır iş” standartlarını yerine getirmek için iş birliği yapılması öngörülüyor.

Ayrıca, tekstil sektöründe gelecekte en az 3 bin kişinin daha istihdam edilmesini hedefleyen mesleki eğitim programının yaygınlaştırılması da planlanıyor.

Hatay’da el yapımı ayakkabı üretenlerin ihtiyaçlarına yönelik bir destek programının da başlatılması hedefleniyor.

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, program hakkında değerlendirmelerde bulundu. Vinton, 6 Şubat depremlerinin beklentileri alt üst ettiğini belirtti ve afet bölgesindeki sanayicilerin işçi bulmakta zorlandığını ifade etti. Vinton, “Özel sektör ortaklarımızla uygulamayı düşündüğümüz çözüm, mesleki eğitimi mümkün olduğunca yaygınlaştırarak kadınları ve diğer temsil edilmeyen grupları iş gücüne dahil etmek.” dedi.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi İlker Karataş, UNDP ile yapılan işbirliği kapsamında başlatılan girişimin, deprem nedeniyle işsiz kalan insanlara, mülteciler de dahil olmak üzere, Türk hazır giyim ve tekstil sektöründe insana yakışır ve sürdürülebilir iş imkanları yaratmayı amaçladığını bildirdi.

Karataş, “Travma yaşamış ve kırılgan insanların deprem sonrasında ayakta durabilmelerini destekleyen bu proje ve benzer girişimler, tekstil ve hazır giyim gibi hayati sektörlerin toparlanmasını hızlandıracaktır.” şeklinde konuştu.

KARİYERBANKASİ.NET