Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, taksitlendirilen borçlar için “borcu yoktur” yazısı alabilmek için ödemenin yüzde 10’unun yapılması şartını 31 Temmuz 2023 tarihine kadar kaldırdı.

Buna göre, vergi dairelerine borcu olan mükellefler, borçlarını ödemekte zorlanmaları durumunda taksitlendirme talebinde bulunabilecekler. Borçluların, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun‘un ilgili maddesi kapsamındaki şartları sağlamaları durumunda, borçları tecil edilerek taksitler halinde ödenebilecek.

EKONOMİYE DAİR SON DAKİKA HABERLERİ İÇİN TIKLA VE İNDİR.

Borcu taksitlendirilen mükellefler, taksitlendirdikleri borcun yüzde 10’unu ödemeden “borcu yoktur” yazısı alamıyordu.

Ancak Kahramanmaraş’ta yaşanan depremin ekonomik ve mali etkileri nedeniyle, taksitlendirilen borçlar için “borcu yoktur” yazısı alabilmek için ödemenin yüzde 10’unun yapılması şartı 31 Temmuz 2023 tarihine kadar askıya alındı.

Borcu taksitlendirilenler, başka bir borçlarının bulunmaması durumunda, taksitlendirilen borçlarının yüzde 10’unu ödemeden ilgili yazıyı alabilecekler.

“Borcu yoktur” belgesi, bir borçlunun borcunu tamamen ödediğini veya ödeme planına uygun olarak taksitlerini tamamladığını gösteren bir belgedir. Bu belge, borçlunun ödeme planını tamamladığını kanıtlamak için kullanılır.

Vergi borçları için talep edilen “borcu yoktur” belgesi, vergi borcunun tamamen ödenmesi sonucu vergi dairesinden alınabilir. Borçlunun vergi borcunu tamamen ödemesi, borçlunun vergi dairesine ödeme yaptığını veya vergi dairesi tarafından tahsil edilen bir borcu olmadığını gösterir.

“Borcu yoktur” belgesi, borçlunun finansal geçmişini sorgulayan kurumlar tarafından istenebilir. Bu belge, kamu kurumları, bankalar ve diğer finansal kurumlar gibi borçlunun finansal durumunu sorgulayan kurumlar tarafından kullanılır. Borçlunun borcunu tamamen ödeyerek “borcu yoktur” belgesini almak, borçlunun finansal durumunu ve kredi notunu olumlu yönde etkileyebilir.