Anayasa Mahkemesi, iş müfettiş yardımcısı olarak işe başlayan kişilerin müfettişlik sınavını kazanmasına rağmen atamalarının gecikmesini mülkiyet hakkı ihlali saydı. Geç yapılmadan kaynaklı zararın karşılanması gerektiğine hükmetti.

Resmi Gazete’nin 3 Şubat 2023 tarihli sayısında yer alan karara göre, 2011 ile 2013 yılları arasında ÇSGB’de müfettiş yardımcısı olarak göreve başlayan kişiler, 2014-2016 yıllarında iş müfettişliği yeterlilik yazılı ve sözlü sınavlarında başarılı olmalarına rağmen atanmadı.

Boş bulunan iş müfettişliği kadrolarına atamalarının yapılması istemiyle ilgili kuruma başvuru yapan kişilere, atama sürecinin devam ettiği belirtilerek, talepleri reddedildi. Bunun üzerine idare mahkemelerine atamanın geç yapılması kaynaklı davalar açıldı.

İdare mahkemesi, atama işlemlerinin geciktirilmesinin hukuk güvenliği ilkesine aykırı olduğunu belirterek davaların kabülüne, davacıların maddi kayıplarının da ödenmesine karar verdi. İstinafa gidildi. İstinaf ise yerel mahkemenin kararında değişikliğe giderek atama ve kadro işlemlerinin zaman alabileceğini belirterek kararda değişiklik yaptı. Bu sefer maddi kayıpları olduğunu kaydeden personeller hak ihlali iddiasıyla AYM başvurusu yaptı.

Yüksek Mahkeme, dava açan personelleri haklı haklı buldu. Anayasa Mahkemesi kararında, atanmalarının geciktirilmesinin hukuka aykırı olduğu, başvurucunun mülkiyet hakkına yapılan kanuni dayanaktan yoksun müdahalenin kanıtlandığı vurgulandı.

ATAMA YAPILSA DA MAĞDURİYET TAM GİDERİLMEMİŞTİR

Başvurucunun daha sonra atandığı fakat bu durumun mağduriyeti hafifletmesine rağmen tam olarak gidermediğinin altı çizilerek, “Mağduriyetin gerçek manada ortadan kalkabilmesi için başvurucuların mülkiyet hakkının ihlali sebebiyle oluşan zararlarının da karşılanması gerekir.” değerlendirmesi yapıldı.

Bu tür haberleri anlık takip için tıkla ve indir.