Avrupa Birliği (AB) Komisyonu sözcüsü Anita Hipper, Şengen vizesi başvurularına ilişkin ret oranının artmasının Türkiye’ye özgü bir durum olmadığını söyledi. Hipper, bu durumun pandeminin yarattığı gecikmeler ve artan taleplerin sonucu olduğunu belirtti.

Vize Ret Oranlarındaki Artış

Türkiye’den yapılan Şengen vizesi başvuruları, son dönemlerde önemli bir ret oranı artışı yaşadı. 2022 yılında Türkiye’den yapılan Şengen vizesi başvurularının yüzde 15’i reddedilmişken, bu oran 2023 yılında yüzde 50’ye çıkmış durumda. Bu durum, vatandaşların büyük tepkisini çekiyor.

AB Komisyonu sözcüsü Anita Hipper, vize değerlendirme süreçlerinde yaşanan gecikmelerin COVID-19 salgını nedeniyle olduğunu söyledi.

Vize Talepleri Artıyor

Pandemi sürecinin etkileriyle vize başvurularında ciddi bir azalma yaşanırken, son zamanlarda taleplerin yeniden artmaya başladığını belirten Hipper, “Talep şimdilerde yeniden artıyor. Bu, bazen vize prosedürlerini de etkileyebilir. Ancak yeniden belirtmek isterim; bu, Türkiye’ye özgü bir durum değil” dedi.

Vize Değerlendirmeleri Üye Ülkelerin Yetkisinde

Hipper, vize değerlendirmeleri ve başvurulara verilen yanıtların her zaman bireysel bazda yapıldığını ve bu sürecin üye ülkelerin yetkisinde olduğunu söyledi. Ayrıca, AB’nin vize değerlendirmelerine karşı herhangi bir girişimi olup olmadığı konusuna da değinen Hipper, bu durumun üye ülkelerin sorumluluk ve yetki alanında olduğunu vurguladı.