TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, tatil satın alırken dikkat edilmesi gereken önemli noktalara dikkat çekti. “Rezervasyon yapıldığında ödeme, seyahat acentelerinin kurumsal IBAN’ına yapılmalı,” diyen Bağlıkaya, şahsi IBAN kullanan dolandırıcılara karşı uyarıda bulundu.

Dolandırıcılıkla Mücadelede Dijital Denetim

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, tatil rezervasyonu yaparken dikkat edilmesi gereken önemli noktalara dikkat çekti. Bağlıkaya, “Rezervasyon yapıldığında ödeme, seyahat acentelerinin kurumsal IBAN’ına yapılır. Ancak seyahat acentesi olmayan kişiler ödemeleri şahsi IBAN’larına almak suretiyle mağduriyete yol açmaktadır.” dedi. Bağlıkaya, turizmde dolandırıcılık vakalarının çeşitli dönemlerde farklı alanlarda yoğunlaştığını belirtti.

Artan Dolandırıcılık Vakaları

Bağlıkaya, salgın sürecinde ve sonrasında villa kiralamalarında dolandırıcılık vakalarının daha çok yaşandığını, son zamanlarda bungalov turizminde de bu tip olayların sık yaşanmaya başladığını ifade etti. 2023’te dolandırıcılık vakalarıyla ilgili 12 bin 961 şikayet aldıklarını ve bu şikayetlere ilişkin işlem gerçekleştirdiklerini belirtti. TÜRSAB olarak bu tip nitelikli dolandırıcılık vakalarının önüne geçmek için özel bir dijital denetim ekibi kurduklarını ve ekiplerinin ilgili kurum ve kuruluşlarla koordineli olarak yoğun bir biçimde çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

İnternet Üzerinden Tatil Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bağlıkaya, internet üzerinden tatil satın alan vatandaşların sayısının son yıllarda giderek arttığını, buna paralel olarak sahte web siteleri ve sosyal medya hesapları üzerinden yapılan dolandırıcılıklarda artış gözlendiğini ifade etti. Kullanıcıların internet üzerinden tatil paketi alırken, satın alımın yapıldığı web sitesinin TÜRSAB üyesi acente olup olmadığını kontrol etmesinin çok önemli olduğunu vurguladı. Bu kontrolün özel geliştirdikleri Dijital Doğrulama Sistemi üzerinden yapılabileceğini ve seyahat acentelerinin sayfalarında bu sistemin logosunun bulunduğunu dile getirdi.

Dolandırıcılık İşaretleri

Bağlıkaya, tatil satın alınan web sayfasının adres çubuğundaki ismin dikkatlice kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. “Zira dolandırıcılar herhangi bir tur şirketinin sayfasını kopyalayıp adres çubuğundaki bölümde küçük bir harf değişikliği yapmak suretiyle benzer bir domain adı ve sayfa tasarımıyla sahte bir site oluşturabiliyor.” dedi. Ayrıca dolandırıcıların izlerinin sürülmesini kolaylaştırmak için sabit telefon numarası kullanmadığını, görüşme ve yazışmalarını genelde WhatsApp hatları üzerinden gerçekleştirdiklerini ve sahte rezervasyon işlemi sürecini tamamladıklarını ifade etti.

Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Hususlar

Bağlıkaya, sosyal medya hesaplarında kullanıcı adlarının sıklıkla değişmiş olmasının olası dolandırıcılığa işaret eden bir diğer nokta olduğunu belirtti. Vatandaşların bu hususa dikkat etmesini özellikle tavsiye etti. Ürünün fiyatının piyasa değerinin çok altında olmasının da şüphe sebebi olup, bu duruma da dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.