Küresel Piyasalarda Gözler ECB'de.Küresel piyasalar, teknoloji hisselerindeki satış baskısının dünya geneline yayılmasıyla karışık bir seyir izlerken, bugün gözler Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikası kararlarına çevrildi.

Küresel Piyasalarda Gözler ECB’de.

Küresel piyasalar, teknoloji hisselerindeki satış baskısının dünya geneline yayılmasıyla karışık bir seyir izlerken, bugün gözler Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikası kararlarına çevrildi.

ABD Başkanlık Yarışı Piyasaları Etkiliyor

ABD’de başkanlık yarışı, piyasaları daha fazla etkilemeye başladı. Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump’ın hafta sonu gerçekleşen suikast girişiminin ardından anketlerde rakibi Joe Biden’ı geride bırakmasıyla yarış kızıştı.

Trump’ın yeniden seçilme ihtimalinin güçlenmesi, ticaret savaşlarının başlayabileceği endişesini gündeme getirirken, Biden’ın politikalarında da korumacı söylemler öne çıkıyor. Bu durum, teknoloji hisselerindeki satış baskısını artırdı.

Çip Şirketleri Baskı Altında

Bloomberg’in haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden yönetimi müttefiklerine, “Tokyo Electron ve ASML Holding NV gibi şirketlerin Çin’e gelişmiş yarı iletken teknolojisine erişim sağlamaya devam etmesi halinde en ağır ticari kısıtlamaları kullanmayı düşündüğünü” söyledi. Bu açıklamanın ardından çip üreticilerinden Nvidia’nın hisseleri %6,6, Broadcom’un %7,9, AMD’nin %10,2 ve Qualcomm’un %8,6 değer kaybetti.

Ayrıca, ABD’li teknoloji devlerinden Microsoft’un hisseleri %1,3, Alphabet’in %1,5, Apple’ın %2,5, Amazon’un %2,6 ve Meta’nın hisseleri %5,7 düştü. Trump’ın yorumları da çip şirketlerinin hisseleri üzerindeki baskıyı artırdı. Trump, Bloomberg Businessweek’e verdiği röportajda, Tayvan’ın Amerika’nın yarı iletken işinin neredeyse tamamını aldığını ileri sürdü ve Tayvan’ın ABD’ye savunma için ödeme yapması gerektiğini ifade etti.

Fed’in “Bej Kitap” Raporu ve Faiz İndirim Beklentileri

ABD Merkez Bankasının (Fed) dün yayımlanan “Bej Kitap” raporunda, ekonomik aktivitenin bölgelerin çoğunda “hafif ila ılımlı” hızda büyümesini sürdürdüğü aktarıldı. Raporda, “Ekonominin geleceğine ilişkin beklentiler, yaklaşan seçimler, iç politika, jeopolitik çatışmalar ve enflasyona ilişkin belirsizlik nedeniyle gelecek 6 ayda büyümenin daha yavaş olacağı yönünde” değerlendirmesinde bulunuldu.

Fed yetkilileri sözle yönlendirmelerini sürdürürken, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, bankanın faiz indirimine gitme zamanının “yaklaştığını” ifade etti. New York Fed Başkanı John Williams da The Wall Street Journal gazetesine verdiği röportajda, iş gücü piyasası koşullarının kademeli olarak soğuduğuna dair işaretlerle birlikte son üç aylık enflasyon verilerinin bankayı “aradığı dezenflasyonist trende yaklaştırdığını” belirtti.

Bu gelişmelerin ardından para piyasalarında Fed’in bu sene en az iki faiz indirimine gideceğine kesin gözüyle bakılırken, üç faiz indirimi olabileceğine ilişkin tahminler de güç kazanmaya devam etti.

Petrol ve Altın Fiyatları

Tahvil piyasalarında oynaklık sınırlı kalmaya devam ederken, dün ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi %4,16 ile 13 Mart’tan bu yana en düşük günlük kapanışını gerçekleştirdi. Altının ons fiyatı, 2 bin 483,72 dolarla rekor kırmasının ardından artan satış baskısıyla günü önceki kapanışının %0,4 altında 2 bin 459 dolardan tamamlarken, şu sıralarda %0,4 artışla 2 bin 469 dolardan alıcı buluyor. Dolar endeksi 103,8’de dengelenirken, Brent petrolün varil fiyatı 84,6 dolardan satılıyor.

ABD Borsa ve Bilanço Sezonu

ABD’de bilanço sezonu da hisse ve sektör bazlı oynaklığı artırırken, dün Johnson & Johnson’un hisseleri, ikinci çeyrekte şirketin finansal sonuçlarının beklentileri aşması sonrası %3,7 değer kazandı. Bugün ise Tayvan Semiconductor ve Netflix başta olmak üzere şirket finansal sonuçları izlenmeye devam edilecek.

New York Borsası’nda dün Nasdaq endeksi %2,77 ve S&P 500 endeksi %1,39 gerilerken, Dow Jones endeksi %0,59 yükseldi ve rekor kapanış gerçekleştirdi. ABD’de endeks vadeli kontratları yeni güne ise yükselişle başladı.

Avrupa Borsaları ve ECB Kararları

Avrupa borsalarında dün karışık bir seyir izlenirken, bugün Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) para politikası kararları ile ECB Başkanı Christine Lagarde’ın yapacağı açıklamalar yatırımcıların odağına yerleşti. ECB’nin politika faizini sabit bırakmasına kesin gözüyle bakılıyor ancak politika metni ve Lagarde’ın açıklamalarından gelecek dönem politikalara ilişkin alınacak olası ipuçlarının varlık fiyatlarında oynaklığı artırması bekleniyor.

Asya Piyasalarında Karışık Seyir

Asya pay piyasalarında karışık bir seyir öne çıkarken, ABD’nin gelişmiş çiplerin Çin’e satılmasını engellemek için yeni adımlar atabileceği ihtimali bölgede risk algısının güçlü kalmasına neden oluyor. Dolar/yen paritesi düşüş eğilimini sürdürürken, dün %1,4 azalışla 156,17 seviyesine inmesinin ardından şu sıralarda bu seviyenin hemen altında seyrediyor. Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi %2,2 ve Güney Kore’de Kospi endeksi %1,2 gerilerken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi %0,2 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi %0,4 yükseldi.

BIST 100 Endeksi ve Dolar/TL

Yurt içinde yatay bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre %0,05 azalışla 11.134,08 puandan tamamladı. Dolar/TL, dün alıcılı bir seyir izleyerek günü önceki kapanışının %0,1 üzerinde 33,0794’ten tamamlamasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 33,0970 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde kısa vadeli dış borç istatistikleri, yurt dışında ise ECB’nin faiz kararı başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 11.250 ve 11.350 puanın direnç, 11.000 ve 10.900 seviyelerinin destek konumunda olduğunu kaydetti.