Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sigara yasağına ilişkin son dakika açıklamaları art arda geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dünya Tütünsüz Günü ve Çevre Haftası kapsamında yaptığı açıklamada, sigaranın zararlarına rağmen tütün endüstrisinin büyümeye devam ettiğini belirterek elektronik sigaraya müsaade edilmeyeceğini vurguladı.

Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla Vahdettin Köşkü’nde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sigara endüstrisinin çocuklar ve toplumun tüm kesimlerini hedef aldığını belirterek, “Milyarlarca dolarlık hacmiyle sigara endüstrisinin çocuklarımız başta olmak üzere toplumumuzun tüm kesimlerini hedef aldığını görüyoruz,” dedi.

Tütün şirketlerinin insanları zehirleyerek her yıl kazançlarına kazanç kattıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tütün endüstrisi yeni ürünlerle ve kanuni boşluklardan da faydalanarak insanların hayatı pahasına kazancına kazanç eklemektedir,” dedi.

Sigaranın zararlarına rağmen tütün endüstrisi her yıl 700 milyar dolar kazanç sağlamaya devam ediyor.

Erdoğan, Türkiye’de her yıl 85 bin insanın tütün kullanımına bağlı olarak hayatını kaybettiğini belirtti. Dünyada ise her gün 20 bin kişi sigaradan kaynaklanan hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor dedi.

“Kapalı mekanlarda sigara içme yasağından para cezalarının arttırılmasına ve yüksek vergi uygulamasına kadar önemli adımlar attık. Elektronik sigaraların ülkemize kaçak yollardan girmesine karşı mücadelemiz devam ediyor,” şeklinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan. Gümrüklerde bu konuda sıkı bir mücadele verildiğini belirtti.

Birleşik Krallık’tan gelen bir öğrenci ise, 2009 yılı ve sonrasında doğan kişilerin sigara veya elektronik sigaraya ulaşmasını yasaklayan yasaya dikkat çeken Cumhurbaşkanı “Bu yasayı inceleyelim ve ülkemizde uygulayabiliriz,” dedi.