Çin Menşeli Otomobillere Ek Gümrük Vergisi.Çin menşeli benzinli ve hibrit binek otomobillere ilave gümrük vergisi getirildi. Bu düzenleme, yerli üretimin iç pazardaki payının artırılması ve korunması amacıyla yapıldı. Yeni gümrük vergisi, ithalat değerinin yüzde 40'ı veya 7 bin dolar/adet olarak uygulanacak.

Çin Menşeli Otomobillere Ek Gümrük Vergisi.

Çin menşeli benzinli ve hibrit binek otomobillere ilave gümrük vergisi getirildi. Bu düzenleme, yerli üretimin iç pazardaki payının artırılması ve korunması amacıyla yapıldı. Yeni gümrük vergisi, ithalat değerinin yüzde 40’ı veya 7 bin dolar/adet olarak uygulanacak.

Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de Yayınlandı

İthalatta İlave Gümrük Vergisi Uygulamasına İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu kararla, yerli üretimin korunması ve yurt içi yatırımların teşvik edilmesi hedefleniyor.

Ticaret Bakanlığı’ndan Açıklama

Ticaret Bakanlığı, düzenlemenin ayrıntılarını kamuoyuyla paylaştı. Açıklamaya göre, ithalat rejimi kararı ve eklerinde taraf olunan uluslararası anlaşmalar dikkate alınarak, tüketici güvenliği, kamu sağlığının ve yerli üretimin pazar payının korunması için gerekli düzenlemeler yapılıyor.

Uluslararası Anlaşmalar ve Yerli Üretimin Korunması

Bu kapsamda, Avrupa Birliği üyesi ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler haricindeki ülkelerden yapılan bazı ithalatlarda gümrük vergisi ile beraber ilave gümrük vergisi (İGV) uygulanıyor. Uygulanan İGV’ler, ekonomik ve ticari hayattaki gelişmeler ve sektörel ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak güncelleniyor.

İGV Uygulaması ve Ekonomik Amaçlar

Yerli üretimin iç pazardaki düşen payının artırılması ve korunması amacıyla, dış ticaret dengesine ilişkin gelişmeler ve cari açık hedefleri dikkate alınarak yeni düzenlemeler yapıldı. Bu çerçevede, 8703 Gümrük Tarife Pozisyonu altında sınıflandırılan konvansiyonel ve hibrit binek otomobillerin Çin menşeli olanlarına, ‘İthalat değerinin yüzde 40’ı veya 7 bin dolar/adetin yüksek olanı’ şeklinde ilave gümrük vergisi uygulanması kararlaştırıldı.

Bakanlık Politikaları ve Uygulama Tarihi

Ticaret Bakanlığı, yerli üretim, istihdam, dış ticaret ve cari işlemler dengesi hedeflerine ulaşılması amacıyla ithalat politikalarını etkin şekilde düzenlemeye ve uygulamaya devam edecek. Bu değişiklik 30 gün sonra yürürlüğe girecek.