Otomotiv sektöründe kredi, takas desteği ve nakit indirimi kampanyaları yoğunlaşmış durumda. 300 Bin liraya kadar indirimler ve detaylar...

Otomotiv sektöründe kredi, takas desteği ve nakit indirimi kampanyaları yoğunlaşmış durumda. Avrupa Birliği’nin 7 Temmuz’da yürürlüğe girecek Genel Güvenlik Yönetmeliği öncesinde, indirimlerin 300 bin liraya kadar çıktığı görülüyor.

Gündeme dair son dakika gelişmelerinden anında haberdar olmak için TIKLA ÜCRETSİZ İNDİR

300 Bin Liraya Varan İndirimler

Geçen yıl Türkiye otomotiv pazarında satışlar 1 milyon 232 bin 635 adetle rekor kırarken, otomobil bulunurluğunda yaşanan sıkıntılar ve arz-talep dengesizliği nedeniyle ikinci el otomobil fiyatları fırlamıştı. Ticaret Bakanlığı’nın aldığı önlemlerle ikinci el piyasasında fiyatlar dengelendi ve otomobilin yatırım aracı olarak cazibesi azaldı. Bunun sonucunda gerçek alıcılarla otomotiv markaları baş başa kaldı.

Ekonomi programlarının da etkisiyle, birçok otomotiv markası sıfır otomobillerde kredi, takas desteği ve nakit indirim kampanyaları başlattı. Bazı bayiler liste fiyatının altında satış yaparken, indirim oranları yüzde 20’yi buldu. Sıfır araçlarda 100-300 bin liraya kadar indirim uygulayan markalar, nakit indiriminin yanı sıra finansman kampanyalarını da artırdı.

İkinci El Araç Fiyatlarındaki Değişim

İkinci el araç piyasasında, günlük 450 binden fazla veri analiz eden Indicata’nın raporuna göre, nisanda perakende fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 0,73, yılbaşından itibaren ise yüzde 2,24 arttı. Bu artış, piyasada bir dengelenme olduğunu gösteriyor.

Bayilerin Kampanya Yarışı

İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel, “Bayiler, geçmiş siparişlerin stok olarak birikmesi nedeniyle peşin indirimler ve çeşitli kampanyalar düzenlemeye başladı,” dedi. Yıl sonuna kadar kampanyaların devam edeceğini belirten Ertemel, yüksek faiz oranları ve krediye erişim zorluklarının otomotiv sektörünü etkilediğini söyledi.

‘7 Temmuz’ Beklentisi

Avrupa Birliği’nin Genel Güvenlik Yönetmeliği’ne göre, 7 Temmuz’dan itibaren GSR tescili olmayan sıfır araçların satışına izin verilmeyecek. Bayiler ve distribütörler, bu tarihe kadar ellerindeki araçları satmak için çeşitli kampanyalar düzenliyor. Ertemel, “Bayiler bu araçları eritmek istiyor. Satamazlarsa, kendilerine faturalayıp kiralama yöntemiyle ya da 6 ay-6 bin kilometre şartını doldurduktan sonra satabilirler,” dedi.

2024 Satış Beklentileri

2024 yılında Türkiye otomotiv pazarında 900-950 bin adetlik satış hacmi bekleniyor. Bu beklenti doğrultusunda, otomotiv sektöründeki kampanyaların devam etmesi ve tüketicilere cazip fırsatlar sunulması öngörülüyor.

KARİYERBANKASİ.NET