Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Antalya’da düzenlenen süt ve seracılık çalıştaylarında sektör paydaşlarıyla buluştu.

Bakan Yumaklı, sektörün mevcut sorunlarını ve çözüm yollarını derinlemesine ele alarak, bu çalışmalardan elde edilecek raporların süt ve seracılık sektörleri için kritik öneme sahip olacağını vurguladı. Ayrıca, gazetecilerle yapılan toplantıda, hayvan ithalatından genç çiftçilere ve zeytinyağından destek mekanizmalarına kadar bir dizi önemli konuyu değerlendirdi.

Yumaklı’nın Açıklamalarından Satır Başları

“5-10 Hayvanla Bu İş Olmaz”

Yumaklı, 2028’e kadar sürecek olan hayvancılık yol haritasının hazır olduğunu belirterek, et üretiminin verimli, sürdürülebilir ve kaliteli hale getirilmesinin temel amaç olduğunu açıkladı. Yumaklı, “Uzun süredir üzerine çalıştığımız, bazı bölümlerini de uygulamaya başladığımız, 2028’e kadar uygulanacak hayvancılık yol haritamız artık hazır. Burada temel amacımız et üretimini daha verimli, sürdürülebilir ve kaliteli hale getirmek. Ayrıca hayvan hastalıklarını azaltacağız.Üreticiyi kırılgan yapıdan kurtarıp aile işletmelerini yapısal olarak güçlendirmeyi hedefliyoruz. Yani sadece 5-10 hayvan ile bu iş olmaz. Onların da hacmi büyüyecek. Bu desteklerle olacak. Aile işletmeleri daha fazla hayvanla daha verimli üretim yapacak” dedi.

“Devlet Getirecek, 4 Ay Satış Yasak Olacak”

Hayvan ithalatı konusunda yeni düzenlemeler getirildiğini açıklayan Yumaklı, ithalatın iç piyasadaki dengeleri bozduğunu ve özel sektörün ithalatı fiyat oluşumları için kullanabildiğini belirtti. Bundan sonra hayvan ithalatının Et ve Süt Kurumu tarafından, özel sektör olmaksızın yapılacağını ve ithal edilen hayvanların 4 ay boyunca satışının yasak olacağını ifade etti.

Yumaklı ayrıca şu ifadeleri kullandı:

Hayvan ithalatı iç piyasadaki dengeleri bozuyor. Bizim kendi üreticimizi de korumamız lazım. Ama iç piyasada da bazen ithalat ihtiyacı oluşuyor. Bunu özel sektörün kendi güdümüne bıraktığınız zaman hem arz sorunu hem fiyat sorunu yaşıyorsunuz. Özel sektör ithal ettiği hayvanı bazen kendi çıkarları doğrultusunda kullanıyor, fiyat oluşumu bekliyor.

Hayvan ithalatında yasakları genişletiyoruz. Burada artık yeni bir sisteme geçiyoruz. Bundan sonra ihtiyaç gördüğümüz kadar hayvanı Et Süt Kurumu hiç aracı kullanmadan getirecek. Yani artık hayvan ithalatında özel sektör olmayacak. Hem büyük üreticilerin hem de küçük üreticilerin talepleri toplanacak, değerlendirilecek. Eğer biz uygun görürsek özel ve verimli hayvanları ithal edeceğiz. Ayrıca 4 ay boyunca satılamayacak. Böyle al-sat yaparak fiyat yükseltilemeyecek