Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu, bu hafta emeklilere yapılması planlanan ek zam teklifini ele alacak. Teklif, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına yüzde 5 ek zam yapılmasını öngörüyor. Salı günü Genel Kurul gündemine gelecek olan bu düzenleme, en düşük emekli maaşını 10 bin liraya çıkarılmasını hedefliyor.

Düzenleme aynı zamanda işverenlere ve istihdama yönelik teşvikleri de içermekte. İşverenlere verilen asgari ücret desteği 500 liradan 700 liraya çıkarılacak ve kısa çalışma ödeneği kullanım şartları kolaylaştırılacak. Ayrıca, asgari prim ödeme gün sayısı 450 güne indirilecek.

Teklifte, işverene verilen sigorta primi desteğinin süresinin uzatılması da yer almakta. İlave kadın ve genç istihdamı sağlayan işverenlere yönelik destek süresi, bu düzenlemeyle 2 yıl daha uzatılacak.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan AK Parti Elazığ Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Ejder Açıkkapı şunları söyledi:

Kanun teklifimizde yer alan 1. maddeyle kısa çalışma ödeneğinde asgari prim ödeme gün sayısı 450 güne indirilecek. Yine teklifimiz içerisinde kadın , genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahibi işsizlerin istihdamının destekleyen teşviklerin süresinin 2025 yılına kadar uzatılması söz konusu olacak. 

2016 yılından günümüze işverenlerimize yönelik asgari ücret desteği uyguluyoruz. Bu destek tutarı 2023 yılında 500 TL idi. 2024 yılı için tutar 700 TL olarak belirlendi. Yine teklifimizle iş sağlığının devamlılığı ve iş kazalarının önüne geçilmesi amacıyla kontrol ve denetim yetkilerinde düzenlemelere gideceğiz.