Yapı Ruhsatları Verilen Bina Sayıları Arttı.Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023'ün ikinci çeyreğine ait yapı izin istatistiklerini paylaştı. Bu verilere göre, belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatı sayısı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5,7 artarak yükseldi.Yapı Ruhsatları Verilen Bina Sayıları Arttı.

Yapı Ruhsatları Verilen Bina Sayıları Arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023’ün ikinci çeyreğine ait yapı izin istatistiklerini paylaştı. Bu verilere göre, belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatı sayısı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5,7 artarak yükseldi.

Ekonomiye dair son dakika gelişmelerinden anında haberdar olmak için TIKLA ÜCRETSİZ İNDİR.

İkinci çeyrekte verilen yapı ruhsatlarının daire sayısı yüzde 31,3, toplam yüz ölçümü ise yüzde 25,6 oranında arttı. Toplam 38,6 milyon metrekarelik yapı ruhsatının içinde, 20 milyon metrekarelik alan konut amaçlı kullanılırken, 10,1 milyon metrekare konut dışı ve 8,4 milyon metrekare ise ortak kullanım alanlarına ayrıldı.

En büyük paya sahip olan yapı türü, 25,6 milyon metrekareyle 2 ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar oldu. Bunun yanı sıra, 3,9 milyon metrekare ile sanayi binaları ve depolar da dikkat çeken diğer yapı türleri arasında yer aldı.

Belediyeler Tarafından Verilen Yapı Kullanma İzinleri Azaldı

Yapı ruhsatlarının yanı sıra, yapı kullanma izin belgeleri de incelendi. Bu bağlamda, belediyeler tarafından verilen yapı kullanma izin belgelerinin sayısı önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 22,1 azalarak gerçekleşti.

İkinci çeyrekte verilen yapı kullanma izin belgelerinin daire sayısı yüzde 28,5, toplam yüz ölçümü ise yüzde 28,6 düşüş gösterdi. Toplamda 21,1 milyon metrekarelik kullanma izni belgesinin içinde, 12,3 milyon metrekarelik alan konut amaçlı olarak kullanılırken, 4,4 milyon metrekare konut dışı kullanım alanlarına ve 4,4 milyon metrekare de ortak kullanım alanlarına ayrıldı.

Yine en fazla alana sahip olan yapı türü, 15,6 milyon metrekare ile 2 ve daha fazla daireli ikamet amaçlı binalar olarak kaydedildi. Bunun yanı sıra, 1,4 milyon metrekare ile tek daireli binalar da istatistiklerde yer aldı.

Bu istatistiklere göre, Türkiye’de yapı ruhsatları ve kullanma izinleri alanlarında belirgin değişiklikler gözlemlenmekte. Bu veriler, inşaat sektörünün hareketliliği ve konut talebindeki eğilimleri yansıtması açısından önem taşıyor.

KARİYERBANKASİ.NET