Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM), Türkiye ekonomisinin 2023 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,9 oranında büyüyeceğini tahmin etti.

Tüketim Malları İthalatı ve Kamu Tüketim Harcamaları Artacak

BETAM’ın araştırma notuna göre, 2023 yılının birinci çeyreğinde, bir önceki çeyreğe kıyasla tüketim malları ithalatında yüzde 18,4 ve kamu tüketim harcamalarında yüzde 27,7 oranında güçlü artışlar bekleniyor. Ancak, konut kredilerinde yaklaşık yüzde 7’lik bir azalış öngörülüyor.

EKONOMİYE DAİR SON DAKİKA HABERLERİ İÇİN TIKLA İNDİR.

Dayanıksız ve Dayanıklı Tüketim Malları Üretiminde Artış

İthal tüketimde ciddi bir artış öngörülürken, konut kredilerinde şiddetli bir azalış beklendi. Dayanıksız ve dayanıklı tüketim malları üretim endeksinde sırasıyla yüzde 0,6 ve 5,1’lik artışlar tahmin ediliyor.

Yatırım Malı İthalatında ve Altın Dışı İthalatta Artış

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış veriye göre, 2023 yılının birinci çeyreğinde yatırım malı ithalatında yüzde 13,2’lik artış dikkat çekti. Aynı çeyrekte, altın dışı dış ticaret rakamlarında ihracatta yüzde 0,4’lük azalış, ithalatta ise yüzde 8,5’lik artış öngörüldü.

IMF ve OECD’den Türkiye’nin Büyüme Oranı İçin İndirim

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), 2023 yılında Türkiye’nin yüzde 3 büyüyeceğini tahmin etmişti. Ancak bu yılın kasım ayında bu oranı yüzde 2,8’e indirdi. Uluslararası Para Fonu (IMF) de nisan ayında Türkiye ile ilgili 2023 yılı büyüme beklentisini yüzde 3’ten yüzde 2,7’ye düşürdü.