BM, güncellediği raporunda küresel ekonomik büyüme tahminini 0,4 puan artırarak yüzde 2,3'e çıkardı, ancak uzun vadeli düşük büyüme riski öngördüğünü belirtti. Rapora göre, finansman açıkları, durgun yatırımlar ve artan borç kırılganlıkları küresel ekonomiyi tehdit ediyor ve sürdürülebilir kalkınmayı zorlaştırıyor. Ayrıca, COVID-19 salgını, Rusya-Ukrayna savaşı, iklim değişikliği ve makroekonomik koşullardaki değişimler nedeniyle dünya ekonomisi uzun vadeli düşük büyüme riskiyle karşı karşıya.BM, güncellediği raporunda küresel ekonomik büyüme tahminini 0,4 puan artırarak yüzde 2,3'e çıkardı, ancak uzun vadeli düşük büyüme riski öngördüğünü belirtti. Rapora göre, finansman açıkları, durgun yatırımlar ve artan borç kırılganlıkları küresel ekonomiyi tehdit ediyor ve sürdürülebilir kalkınmayı zorlaştırıyor. Ayrıca, COVID-19 salgını, Rusya-Ukrayna savaşı, iklim değişikliği ve makroekonomik koşullardaki değişimler nedeniyle dünya ekonomisi uzun vadeli düşük büyüme riskiyle karşı karşıya.

BM, güncellediği raporunda küresel ekonomik büyüme tahminini 0,4 puan artırarak yüzde 2,3’e çıkardı, ancak uzun vadeli düşük büyüme riski öngördüğünü belirtti. Rapora göre, finansman açıkları, durgun yatırımlar ve artan borç kırılganlıkları küresel ekonomiyi tehdit ediyor ve sürdürülebilir kalkınmayı zorlaştırıyor. Ayrıca, COVID-19 salgını, Rusya-Ukrayna savaşı, iklim değişikliği ve makroekonomik koşullardaki değişimler nedeniyle dünya ekonomisi uzun vadeli düşük büyüme riskiyle karşı karşıya.

BM raporuna göre, COVID-19 sonrası dönemde yüksek enflasyon, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde agresif faiz artışlarına yol açtı. Bununla birlikte, özellikle gelişmiş ekonomilerde merkez bankalarının enflasyonu kontrol altında tutmak için hanehalkı harcamalarını ve istihdamı koruma çabaları, artan faiz oranlarına rağmen zorlu hale geldi.

Bu nedenle, özellikle ABD ve Avrupa Birliği gibi büyük ekonomilerde güçlü hanehalkı harcamaları ve Çin ekonomisindeki toparlanma nedeniyle küresel ekonomik büyümenin yavaşlama hızının tahmin edilenlerden daha ağır olması bekleniyor. Bu çerçevede, 2023 için öngörülen yüzde 1,9’luk küresel büyüme tahmini 0,4 puan artırılarak yüzde 2,3’e yükseltildi. Ancak, 2024 tahmini yüzde 2,5’e düşürüldü.

Rapor, “Bu artışa rağmen, küresel ekonomideki büyüme oranı, COVID-19 salgını öncesi yıllarda görülen yüzde 3,1’lik ortalama büyüme oranının hala çok altında” şeklinde değerlendirme yapıyor.

ABD için büyüme tahmini güçlü hanehalkı harcamalarının etkisiyle yüzde 1,1’e yükseltildi, AB için ise yüzde 0,9 olarak revize edildi. Çin’in ekonomik büyüme tahmini ise yüzde 4,8’den yüzde 5,3’e yükseltildi.

Raporda, sıkılaşan kredi koşulları ve artan dış finansman maliyetleri nedeniyle birçok gelişmekte olan ülkenin ekonomik büyüme beklentilerinin kötüleştiği vurgulanıyor.

KARİYERBANKASİ.NET