Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kamu maliyesini desteklemeye çalışan revizyonlarla siyasi olarak zor durumda bulunuyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ülkenin kredi notunu düşürerek Macron'a bir darbe vurdu.Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kamu maliyesini desteklemeye çalışan revizyonlarla siyasi olarak zor durumda bulunuyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ülkenin kredi notunu düşürerek Macron'a bir darbe vurdu.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kamu maliyesini desteklemeye çalışan revizyonlarla siyasi olarak zor durumda bulunuyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, ülkenin kredi notunu düşürerek Macron’a bir darbe vurdu.

Fransa’nın Kredi Notu “AA-“ye İndi

Fitch, Fransa’nın uzun dönem yabancı ve yerel para cinsinden kredi notunu “AA”dan “AA-“ye çektiğini açıkladı. Böylece, Euro Bölgesi’nin en büyük ikinci ekonomisi olan Fransa, İrlanda ve Çekya gibi ülkelerle aynı not seviyesine geldi.

Not Düşürülmesinin Nedenleri

Kredi notunun düşürülme sebepleri arasında düşük büyüme beklentileri, zayıflamış rekabet gücü, beklenenden daha yüksek kamu açıkları ve kamu borcundaki sürekli artış yer aldı. Macron’un emeklilik yaşını yükselterek sistemdeki boşlukları kapatma çabaları, kitlesel protestolara yol açtı ve parlamentoyu böldü.

Fitch’ten Değerlendirme

Fitch, emeklilik reformunun yakın zamanda kabul edilmesinin orta ve uzun vadede kısmen olumlu olacağını belirtti. Reform, 2030’a kadar yıllık brüt 17,7 milyar euro tasarruf sağlayacak (GSYİH’nın %0,6’sı). Fitch, Fransa’nın büyüme tahminini bu yıl için yüzde 1,1’den yüzde 0,8’e, gelecek yıl için yüzde 1,9’dan yüzde 1,3’e düşürdü.

Siyasi Çıkmaz ve Toplumsal Hareketler

Kredi derecelendirme kuruluşu, siyasi çıkmaz ve şiddet eğilimli toplumsal hareketlerin Macron’un reform gündemi için risk oluşturduğunu belirtti. Bu durum, daha genişletici bir maliye politikası veya önceki reformların tersine çevrilmesi için baskılar yaratmaktadır. Kredi notu görünümü indirimin ardından “negatif”ten “durağan”a revize edildi.

EKONOMİYE DAİR SON DAKİKA GELİŞMELERİ İÇİN TIKLA VE İNDİR.