Domates İhracatı Değer Bazında Yüzde 40 Arttı.Türkiye, ocak-mart dönemi boyunca gerçekleştirilen domates ihracatında yüzde 40'lara varan bir artış yaşadı. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri'nin verilerine göre, Türkiye, bu yılın ilk üç ayında 45 ülkeye domates göndererek 203 milyon 834 bin dolar gelir elde etti. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40'lık bir artış anlamına geliyor.

Domates İhracatı Değer Bazında Yüzde 40 Arttı.Türkiye, ocak-mart dönemi boyunca gerçekleştirilen domates ihracatında yüzde 40’lara varan bir artış yaşadı. Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri’nin verilerine göre, Türkiye, bu yılın ilk üç ayında 45 ülkeye domates göndererek 203 milyon 834 bin dolar gelir elde etti. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40’lık bir artış anlamına geliyor.

Türkiye’nin geçen yıl gerçekleştirdiği domates ihracatı ise 377 milyon 418 bin dolarlık bir gelir sağladı. Polonya, Türkiye’nin en çok domates ihracatı yaptığı ülke oldu ve Türkiye, bu yılın ilk üç ayında Polonya’ya 33 milyon 361 bin dolarlık domates ihracatı gerçekleştirdi. Romanya 33 milyon 85 bin dolarlık ihracatla ikinci sırada yer alırken, Almanya ise 28 milyon 285 bin dolarlık ihracatla üçüncü sırada yer aldı.

Sera Yatırımcıları ve Üreticileri Birliği (SERA-BİR) Başkanı Müslüm Yanmaz, domates ihracatındaki artışın hem üreticiler hem de ihracatçılar açısından sevindirici olduğunu belirtti. Yanmaz, geçen Şubat ayında gerçekleşen depremin Türkiye’nin domates üreticilerini ve seralarını da olumsuz etkilediğini söyledi. Ancak çiftçilerin pandemi sürecinde gıda üretiminin önemini kavradığını ve kısa sürede üretimlerine devam ettiğini belirtti.

SERA-BİR Yönetim Kurulu Üyesi Halil Pekdemir ise hükümetin sera kurulumunu teşvik etmek için düşük faizli kredi verdiğini ve bu politikanın ihracat rakamlarını olumlu yönde etkilediğini belirtti. Pekdemir, Türkiye’nin ihracat rakamlarındaki artışın gurur verici olduğunu sözlerine ekledi.