2022 yılının son çeyreğine ait PwC’nin strateji danışmanlığı grubu Strategy& tarafından yayınlanan rapora göre, bataryalı elektrikli araç satışları dünya genelinde yıllık bazda %70 arttı.2022 yılının son çeyreğine ait PwC’nin strateji danışmanlığı grubu Strategy& tarafından yayınlanan rapora göre, bataryalı elektrikli araç satışları dünya genelinde yıllık bazda %70 arttı.

2022 yılının son çeyreğine ait PwC’nin strateji danışmanlığı grubu Strategy& tarafından yayınlanan rapora göre, bataryalı elektrikli araç satışları dünya genelinde yıllık bazda %70 arttı.

Bu artışa rağmen, yüksek enerji fiyatları ve jeopolitik gerginlikler bile elektrikli araçlara olan tüketici ilgisini azaltmadı. Bataryalı elektrikli araçlar, içten yanmalı araçlardan daha düşük toplam sahip olma maliyetiyle öne çıkmaya devam ediyor.

Türkiye, bu trende uyum sağlamaya devam ediyor. Türkiye’deki bataryalı elektrikli araç satışları, bir önceki yıla göre %172 artarak 7.743 adede ulaştı. Fişli hibrit araç satışları (PHEV) ise yıllık bazda %15 artışla 1.000 adede ulaştı. Türkiye’de hibrit araçlar (HEV) ise yıl boyunca elektrikli araçların en büyük payına sahip olmaya devam etti ve toplam pazarın %8’ini oluşturdu.

ABD, bataryalı elektrikli araç satışlarında en yüksek yıllık büyümeyi kaydeden ülke oldu. Orijinal ekipman üreticilerinin (OEM) yeni ve cazip modellere yaptığı yatırımlar, devlet teşvikleri ve gelişen şarj altyapısı, bu artışta etkili oldu. ABD’deki bataryalı elektrikli araç satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre %88 oranında artarak incelenen tüm pazarlar arasında en yüksek yıllık büyümeye ulaştı.

Çin, son yıllardaki etkileyici büyümesini sürdürürken, Avrupa’daki en büyük beş pazarın bataryalı elektrikli araç satışları bir önceki yıla göre %28 büyüdü. Almanya ve İngiltere, Avrupa’da kayda değer bir büyüme gösterdiler. İngiltere %40 yıllık büyüme oranıyla en yüksek ivmeyi yakalayan ülke oldu. Almanya’da ise bataryalı elektrikli araç satışları, sadece 2022 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %66 artarak “en yüksek bataryalı elektrikli araç büyümesi” olarak nitelendirildi.

Ekonomiye dair son dakika haberleri için tıkla indir.