Türkiye'nin İhracatında Olumlu Gelişmeler ve Dış Ticaret Dengesi.2023 yılının ilk yarısında, Türkiye'nin ihracatı 123,4 milyar dolarla dikkat çekti. Haziran ayına özgü zorluklara rağmen, bu dönemde ihracat 20,9 milyar dolar olarak gerçekleşti, ve bu rakam ilk 5 ayın aylık ortalama ihracatını aştı. Ancak, geçen yılın aynı dönemine kıyasla ihracatta %10,5'lik bir azalış görüldü. Bu düşüşün temel sebebi, Kurban Bayramı tatiliyle birlikte sipariş ve teslimatlardaki geçici duraksamalardı.Türkiye'nin İhracatında Olumlu Gelişmeler ve Dış Ticaret Dengesi.2023 yılının ilk yarısında, Türkiye'nin ihracatı 123,4 milyar dolarla dikkat çekti. Haziran ayına özgü zorluklara rağmen, bu dönemde ihracat 20,9 milyar dolar olarak gerçekleşti, ve bu rakam ilk 5 ayın aylık ortalama ihracatını aştı. Ancak, geçen yılın aynı dönemine kıyasla ihracatta %10,5'lik bir azalış görüldü. Bu düşüşün temel sebebi, Kurban Bayramı tatiliyle birlikte sipariş ve teslimatlardaki geçici duraksamalardı.

Türkiye’nin İhracatında Olumlu Gelişmeler ve Dış Ticaret Dengesi.2023 yılının ilk yarısında, Türkiye’nin ihracatı 123,4 milyar dolarla dikkat çekti. Haziran ayına özgü zorluklara rağmen, bu dönemde ihracat 20,9 milyar dolar olarak gerçekleşti, ve bu rakam ilk 5 ayın aylık ortalama ihracatını aştı. Ancak, geçen yılın aynı dönemine kıyasla ihracatta %10,5’lik bir azalış görüldü. Bu düşüşün temel sebebi, Kurban Bayramı tatiliyle birlikte sipariş ve teslimatlardaki geçici duraksamalardı.

Buna rağmen, veriler aynı zamanda katma değerli ihracatta da artış olduğunu gösteriyor. Orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerin imalat içindeki payı, 2022 yılına kıyasla 2023 yılının ilk 6 ayında yüzde 40,8’e yükseldi.

Ekonomiye dair son dakika gelişmelerinden anında haberdar olmak için TIKLA ÜCRETSİZ İNDİR.

Bu süreçte, Türkiye’nin ithalatında belirgin bir düşüş gözlemlendi. Haziran ayında ithalat, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %16,8 azalarak 26,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu, son 20 ayın en düşük seviyesi oldu. Enerji ithalatındaki düşüş ise enerji fiyatlarının gerilemesinden kaynaklandı.

Dış ticaret açığı da önemli bir gelişme olarak öne çıkıyor. Haziran ayında dış ticaret açığı %34,5 azalarak 5 milyar 396 milyon dolar oldu. İhracatın ithalatı karşılama oranı %79,5’e yükseldi. 2023 yılı 6 aylık dış ticaret açığı ise 61,4 milyar dolar olarak kaydedildi.

İhracatın fasıl bazında değerlendirilmesi, motorlu kara taşıtları, elektriksiz ve elektrikli makineler gibi sektörlerde yıllıklandırılmış bazda en yüksek ihracat seviyelerine ulaşıldığını gösteriyor.

Bu olumlu gelişmelere rağmen, küresel ekonomik aktivitede yavaşlama ve düşük talep gözleniyor. OECD, küresel ekonominin 2023’te %2,7 büyüyeceğini tahmin ediyor ve Avro Bölgesi’nde ekonomik büyümenin %0,9’a gerileyeceğini öngörüyor.

Tüm bu verilere dayanarak, Türkiye’nin dış ticaret dengesindeki iyileşmenin devam etmesi bekleniyor. Küresel ekonomideki zayıf seyir devam ederken, Türkiye’nin makroekonomik istikrarının güçlenmesi ve uygun bir ortam sağlanması, yatırım, üretim, ihracat ve istihdam önceliklerine katkıda bulunacak.

Son olarak, imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verileri de küresel talebin bir süre daha zayıf seyredeceğine işaret ediyor. Avro Bölgesi, Almanya, İngiltere ve ABD’de PMI endeksleri düşük seviyelerde seyrediyor.

KARİYERBANKASİ.NET