2023 ilk çeyrek Altın Trendleri Raporu'na göre, küresel altın talebi, yılın ilk üç ayında önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1 artarak 1.174 ton seviyesine ulaştı.2023 ilk çeyrek Altın Trendleri Raporu'na göre, küresel altın talebi, yılın ilk üç ayında önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1 artarak 1.174 ton seviyesine ulaştı.

2023 ilk çeyrek Altın Trendleri Raporu’na göre, küresel altın talebi, yılın ilk üç ayında önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1 artarak 1.174 ton seviyesine ulaştı.

Merkez Bankaları ve Resmi Altın Rezervleri

Bu çeyrekte, merkez bankaları resmi altın rezervlerini 28 ton artırdı. Ayrıca, altın külçe ve para alımları yıllık yüzde 5 artış göstererek 302 tona yükseldi. Altın takı alımları ise 478 ton olarak gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın Altın Alımı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ilk çeyrekte net olarak 30 tonluk altın alımı gerçekleştirdi. Bu alımla, dünya genelinde altın rezervini en çok artıran üçüncü merkez bankası oldu. Listede Singapur 69 tonla birinci sırada yer alırken, Çin Merkez Bankası 8 tonluk alımıyla ikinci oldu.

Yatırım Amaçlı Altın Alımları ve Türkiye’nin Başarısı

Dünya genelinde yatırım amaçlı altın külçe ve para alımlarının toplamı 302 ton olurken, Çin 68 tonluk alımla başı çekti. Çin’i 50.5 tonluk altın külçe ve para yatırımıyla Türkiye takip etti. Türkiye’deki alımlar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 400 artarak tarihi zirveye ulaştı.

Ekonomiye dair son dakika gelişmelerini takip için tıkla ve indir.